A mohácsi csata 485. évfordulóját különleges módon ünnepelték az ütközet helyszínén, a Baranya megyei Sátorhelyen berendezett történelmi emlékhelyen. Az 1976-ban létesített park egy új, a Szent Koronát formázó épülettel bővült. Négy szintjével és szinte teljesen üvegből álló felületével múzeum mellett kilátókupolának is ideális.

„Szerencsés véletlen, hogy kínálkozott egy pályázati alkalom, amely révén a történelmi emlékhely mellett a siklósi vár, valamint további mohácsi létesítmények is megújulhattak” – mondta az ünnepségen Szekó József, Mohács polgármestere. „Összességében majdnem 1,4 milliárd forintba kerültek a beruházások, a most felújított, a nemzeti park kezelésében álló emlékhely a térség egyik turisztikai ékessége” – tette hozzá. A kupolaépület megépítése ebből az összegből mintegy félmilliárd forintot emésztett fel.

A megemlékezésen részt vett Boross Péter is. Az egykori magyar miniszterelnök – aki ma a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke – szerint „az ilyen helyeken fogadalmakat szokás tenni: akkor van helyünk itt a földön, ha nem engedjük, hogy a jövőben káros szellemi ártalmak érjenek bennünket. Emeljük fel a fejünket” – szólított fel.

Az avatáson részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke is. Megemlékezésében a mohácsi csata előzményeiről és következményeiről szólt, valamint arról, hogy ma többen vannak azok, akik hajlandók áldozatokat hozni a hazáért, mint ahányan nem.

Vadász György, a fogadóépület tervezője – aki magát az emlékparkot is tervezte – sajátos hangvételű beszédében megköszönte a kialakításában közreműködők munkáját, majd Udvardy György megyés püspök megáldotta a létesítményt. Az ünnepség koszorúzással ért véget.

Forrás: Zengő-Duna Egyesület

Cikk megosztása