Egy cipőipari cég világszinten is egyedülálló fejlesztése valósult meg Kiskunfélegyházán. A prémium termékeket gyártó vállalat üzemében a beruházásnak köszönhetően már nyomtatni is tudnak a bőrre. A beruházást az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében kiírt,

„Lábbeligyártás során alkalmazott egyedi bőrdesign kialakítása nyomtatással” című pályázat segítette.

Az átadó ünnepségen Gyenes Balázs, a Berkemann cég vezetője beszélt az új technológiáról és annak jelentőségéről. A XIX. században, Németországból indult vállalkozás 1997-ben a kiskunfélegyházi üzem révén vetette meg a lábát Magyarországon, 2001-ben pedig Móricgáton is megjelent. Folyamatosak a kutatás-fejlesztési projektek, és ezeknek köszönhető, hogy képessé váltak a lábbelik alapanyagául szolgáló bőrre tintasugaras nyomtatóval bármilyen mintát rányomtatni. A technológia 2009 és 2011 között, 50 ezer munkaóra ráfordítása után született meg. A különleges alapanyagot, a homogén felületű bőrt egy neves német autóipari céggel közösen fejlesztették ki. A fő szempontokat a tartósság, a megszokott minőség biztosítása és a környezetvédelem jelentették – utóbbi miatt speciális, környezetkímélő festéket alkalmaznak.

A nyomtatott mintákat a cég saját grafikusa, Szamosfalvi Judit tervezi. A kézzel megrajzolt ábrákat digitális előkészítés után viszik fel számítógépre, majd elkészül egy sablon, kiszabják az elkészítendő darabokat, és végül a nyomtatás következik.

A fejlesztéssel többek között a bőrgyártóktól igyekezett függetlenné válni a cég, ez pedig több szempontból is előnyös: pénzt spórolnak, valamint kényelmesebbé, rugalmasabbá válik a termelés azzal, hogy nincsenek kiszolgálva az alapanyag előállítóinak. Az egyedi design-jaikkal díszített lábbeliket akár már után is lehet rendelni, és a „szezonok” gyártásával sem kell annyit várni.

A jövő évi kollekció 40 százalékát már a nyomtatási technológiára építik, árulta el Gyenes Balázs. A jövőbeli tervekben szerepel, hogy a cipőkhöz illő ábrákkal díszített bőrtáskákat is gyártsanak.

Forrás: Kiskunok Vidékéért Egyesület, kis-kunsag.hu

Cikk megosztása