A híres sajtkészítő országokban szeretne piacot nyerni Magyarország egyetlen, kizárólag juhtejet feldolgozó sajtüzeme, a Nógrád megyei Bokor községben működő HIKSZ Kft. A Cserhátban készülő termékekkel a gyártó a grúz, horvát, orosz, román és német vevőkön túl Hollandiát, Dániát

és Olaszországot célozta meg. Ha számításuk bejön, hamarosan akár meg is duplázhatják a gyártást. Így az üzemet is bővítik majd, amely a munkahelyteremtés mellett többműszakos termelést is jelent.

A cég évente ötven tonna százszázalékos juhsajtot készít, amelynek alapanyagát a helyben nevelt kétezer egyedet számláló gyimesi rackaállomány teje biztosítja. A falubeliek évente háromszázezer liter tejet dolgoznak fel a legkorszerűbb higiéniai körülmények között. A piaci növekedés és felfutó érdeklődés miatt a Bokorban fejt tej már kevésnek mutatkozik, ezért a gyártó egy Debrecen mellőli gazdaságból egészíti ki a szükséges alapanyagot.

A fajtatiszta bárányok számát tekintve a gazdaság szintén dobogós a hazai állattenyésztésben. Bárány Barnabás cégvezető elmondta, amennyiben a sajtexportot bővítik, a tejelő állatok száma is növekszik. A Belső-Cserhátban megbúvó alig másfélszáz lakosú Bokor település a rackajuhok tartásával és a juhsajtok készítésével tört ki a lankadtságból. Magántőkéből építették a korszerű üzemet és a palócföldi elfeledett receptek alapján készülő gurigasajtok tömegével kerülnek ki az ínyencekhez.

A 125 millió forintos éves árbevételük a jó hírükkel együtt jelentősen emelkedik. Bárány Barnabás cégvezető szerint, ha a nyugat-európai vevők mellett a szélesedő orosz piacra is betörnek, juhsajt nagyhatalommá válik a nógrádi aprófalu. A folyamatos fejlesztés bővítő beruházást igényelt, ennek megvalósítására 11 millió euró támogatást nyertek, ám már készítik a következő munkahelyteremtő pályázatot.
Tervasztalon van az új fejőház épülete, valamint a szigorú és sajátos gyártástechnológiát fogadó üzemcsarnok beruházási elképzelése, az őshonos rackaállomány legjobb tejelőiből a fajtatiszta törzsállomány számának emelése.

Forrás: Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft., Nógrád Megyei Hírlap

Cikk megosztása