Újra megnyitotta kapuit a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Göncruszka általános iskolája, szeptembertől egy cég üzemelteti. Az intézmény működtetését magára vállaló korlátolt felelősségű társaságot (kft.) a helyi református gyülekezet alapította, de

igazából nem oktatási célból, hanem a méhészetük üzemeltetésére és az ezzel járó méhtermelésre. Sem a göncruszkai önkormányzat, sem a szülők, sem a gyülekezet nem tudott abba beletörődni, hogy 2009-ben megszűnt a helyi iskola. A finanszírozás megváltozása miatt vált lehetetlenné a fenntartása. Volt olyan gyerek, aki Hidasnémetibe vagy Encsre járt iskolába, de volt, akit Kassára írattak be a bezárás miatt a szüleik.

„Láttam, hogy ez nem mehet így tovább. Az iskola nem csupán az oktatást szolgálja, nem csupán gyermekmegőrző, hanem identitás-erősítő szerepe is van. Félő volt, hogy a mi gyerekeink elveszítik a falusi kisiskolákra jellemző értékeket” – fogalmazott a megyei hírportálnak Sohajda Levente helyi református lelkész. Elmondta: a kft. ugyanazt az állami alapnormatívát kapja, mint az intézményfenntartó önkormányzatok, de ezt ki tudják egészíteni a saját bevételeikből, vagyis a méztermelésből. Besegít az önkormányzat, néhány vállalkozó is és a szülők, aki amivel tud. A fűtést például a szülők által felajánlott szalmabálákkal oldanák meg.

A gyülekezettől egyébként nem áll messze az oktatás, hiszen a kft. bevételeiből korábban is tanulást segítő programokat működtetett a településen, valamint bevezetett egy olyan ösztöndíjrendszert, amely a tehetséges, igyekvő diákokat segítette.

És hogy milyen lesz a kft. iskolája? A lelkész elmondása szerint a „TÁLENTUM” Tehetséggondozó Általános Iskolában nagy hangsúlyt fordítanak majd a nyelvoktatásra. Olyan nyelvi programot szeretnének alkalmazni, amely már az óvodában, tehát ötéves korban elkezdődik, majd az iskolában heti 10 órában folytatódik. Így 12-13 éves korra használható nyelvtudáshoz jutnak a diákok. Az egész napos iskolában a nebulók zenét és néptáncot is tanulnak, valamint tradicionális mesterségeket, 9 éves kortól pedig választható lesz a szlovák nyelv, gondolva arra, hogy a közeli, szlovákiai Kenyheci Ipari Park munkalehetőséget kínál majd a göncruszkai diákoknak, ha kinőttek az iskolapadból. Szeptemberben első és második osztály indult.

Forrás: Abaúj LEADER Egyesület, www.boon.hu

Cikk megosztása