Ünnepi szentmisével és kétnapos hagyományőrző fesztivállal avatták fel augusztus végén az Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret (IKSZT) a Vas megyei Magyarlakon.

A felújított épületet Mezőszentgyörgyi Dávid, a Vidékfejlesztési Képzési és Szaktanácsadási Intézet főigazgatója és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára, valamint Monek Gyula, a község polgármestere adták át. A régi művelődési ház megújítására és átalakítására Magyarlak önkormányzata több mint 47 millió forint uniós támogatást nyert.

A mintegy nyolcszáz lelket számláló településen időszerűvé vált a hatvanas évek elején, társadalmi összefogással épült kultúrház felújítása. Ezért vállalkozott a helyi önkormányzat három évvel ezelőtt arra, hogy elnyerje az IKSZT címet. A pályázatban a létesítendő központban egy fedél alatt, kulturált körülmények között számos különböző szabadidős lehetőséget és közösségi szolgáltatás megszervezését vállalta az önkormányzat a helyi lakosság számára.

Az átadó ünnepségen Monek Gyula elmondta: korszerű előcsarnokot, információs pultot, irodát, könyvtárat és kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki, felújították a színháztermet és a hozzá tartozó öltözőket. A fennmaradó összeget eszközbeszerzésre, illetve az itt dolgozó főállású alkalmazott bértámogatására fordíthatták. Az IKSZT-nek feladata lesz a közművelődési programok szervezése és itt talál otthonra a falu hat, jól működő civil szervezete is. Elérhetők lesznek könyvtári, információs és foglalkoztatási szolgáltatások, valamint a lakosság itt intézheti majd elektronikus közigazgatási ügyeit is. Ehhez öt új korszerű számítógép áll rendelkezésre és itt helyezték el az e-Magyarország pontot is.

Az ünnepség alkalmából a színházteremben Berta Ferenc gobelinkészítő munkáiból – tájképekből, történelmi jelenetekből – nyílt kiállítás. Délután a település és a környező falvak énekesei, táncosai szórakoztatták a közönséget az új művelődési háznál.

Forrás: Őrség Határok Nélkül Egyesület, vasnepe.hu

Cikk megosztása