Új típusú közfoglalkoztatási projekteket próbálnak ki szeptemberben Békés megyében. A Belügyminisztérium Erdős Norbert megyei kormánymegbízott javaslatára a mintaprogram helyéül a szarvasi kistérség nyolc, valamint a békési kistérség kilenc

települését jelölte ki. Az itteni tapasztalatok alapján folytatnák és terjesztenék ki a kezdeményezést.

A projektek egy része azt a célt tűzte ki, hogy az önkormányzatok zöldséget és gyümölcsöt termesszenek, így saját intézményeiket is ellátva friss áruval, valamint a többletet piacon értékesítve plusz bevételekhez juthasson. Kazánprogramot is indítanak, hogy a gázt alternatív fűtési móddal válthassák ki. A program részeként a belvízelvezető árkokat, a mezőgazdasági földutakat és a közutakat is rendszeresen karban tartják majd, valamint eltüntetik az illegálisan lerakott szemétdombokat is.

„Startmunka elnevezéssel országos programok is indulnak” – mondta Erdős Norbert. A projekt több mint kétszáz, főként roma származású embernek ad munkát, akik bekapcsolódhatnak a vízgazdálkodási társulatok által szervezett belvízvédelmi feladatok ellátásába, száz álláskereső a román-magyar határon az úgynevezett határnyiladékot tisztítja meg.

Forrás: Körös-Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület, beol.hu

Cikk megosztása