Betyárnapokkal ünnepelte a Békés megyei Kondoros augusztus 20-át. A kilencedik alkalommal megrendezett esemény első napján lovasversenyeket és -bemutatókat láthattak a sportpályára látogatók, másnap pedig a betyárok vették át a terepet.

Reggel a polgármesteri hivatal előtt felvonták a betyárzászlót, a főtéren pedig megkezdődött „Rózsa Sándor pogácsáinak” megsütése. Az aprósütemény elkészítésében a falu apraja-nagyja részt vett, hogy felülmúlják az előző évek mennyiségét. Közben a csárda előtt a Körös-szögi Hagyományőrző Csikós Egyesület ostorparádéval szórakoztatta a közönséget. A fellépő betyárok a közönség soraiból választott lányokon és asszonyokon azt is bemutatták, hogy az ostoros „asszonyverés” csak nevében és hangjában ijesztő, valójában nem okoz fájdalmat.

A hagyományos betyárnapi ünnepi menetben magyaros ruhába öltözött tömeg vonult a csárda melletti téren felállított színpadhoz. Itt Dankó Béla polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd átadta Oszter Sándor színművésznek a szót. Az 1971-es, Rózsa Sándorról szóló televíziósorozat főszereplője már sokadik éve tette tiszteletét a betyárnapokon, két évvel ezelőtt pedig díszpolgári címet kapott a kondorosi képviselőtestülettől.

Ezúttal ő adott valamit a településnek: ünnepélyesen átnyújtotta a sorozat forgatása után megtartott csikóbőrös kulacsot, szikét, bugylibicskát és rézveretes nyelű fokost, amelyet Rózsa Sándorként használt – bár a legenda szerint a bicska a valódi betyáré volt, és a többit is „kollégái” használták.

A színész otthona helyett ezután a Kondorosi Csárdában lévő helytörténeti gyűjtemény ad helyet ezeknek az ereklyéknek. Mint Oszter Sándor elmondta, éppen az volt az ajándékozás egyik oka, hogy így sokan láthatják a tárgyakat.

Forrás: Körösök Völgye Akciócsoport, beol.hu

Cikk megosztása