Kosztka Ernő és felesége több mint húsz éve működtet a Komárom-Esztergom megyei Szomoron kertészeti vállalkozást, a Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösségnek megalakulása óta tagjai. A 15 főt foglalkoztató cég fő profilja maga a kerttervezés, és annak teljes körű kivitelezése.

A vállalkozás összetett fejlesztésére az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) kiírt Mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése jogcímben több mint 14 millió forint támogatást nyertek. A készletgazdálkodási, raktározási, számlázási feladatok megoldásához elkerülhetetlen volt olyan modern, korszerű informatikai rendszer beszerzése, amely biztosítja a pontos mennyiségi és minőségi kimutatások naprakész nyilvántartását. A kézi munkaerő kiváltását szakfeladatok elvégzésére alkalmas, speciális gépberuházással oldották meg. A támogatási összegből rakodógépet és egy Venieri típusú gépet is vásároltak. Az eszközök beszerzésével lehetőségük nyílik nagyobb volumenű beruházások kivitelezésére, és a közbeszerzési pályázatokon való részvétel is sikeresebbé válhat.

A szomori telephelyen más olyan kiegészítő termékeket is árulnak, amelyek nélkülözhetetlenek egy szép, gondozott kert kialakításánál. Az elnyert támogatásnak köszönhetően a vásárló teljes körű szolgáltatást vehet igénybe. Több számítástechnikai eszközt, nyomtatót, vonalkód-leolvasót, hordozható számítógépeket is tudtak vásárolni, valamint a fejlesztés részét képezte két új munkahely létrehozása is.

Terveik szerint egy gyümölcsfeldolgozáshoz kapcsolódó tevékenységgel is bővülne a vállalkozás. Itt a jövőben kész és félkész termékek gyártásával foglalkoznának: többek között lekvárok és aszalt gyümölcsök előállítására is lesz majd lehetőség.

Forrás: Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség

Cikk megosztása