Mintegy 43 millió forintot nyert a Mezőszentgyörgyi Református Egyházközség a település templomának külső és belső felújítására. Az egyházközség 2009-ben adott be pályázati kérelmet vidéki örökség megőrzéséhez igénybe vehető támogatás jogcímben a Mezőföld Helyi Közösség Egyesülethez, majd 2010 novemberében a felújítási munkálatok is megkezdődhettek.

A késő barokk stílusú templom, háromíves, magas mennyezetével, boltíves homlokzatával messze a falu fölé magasodik, 28 méteres tornyának homlokzatán órapárkány található. A templomhajó csehsüveg-boltozatos, kosárívesen záródik, a szószék és a padok copfstílusúak.

Az 1793-ban épült templomot többször renoválták, és a felújítások hosszú ideig megőrizték állagát, ám a műemlék jellegű épület az ezredfordulóra erősen megrongálódott.

A pályázati pénzből finanszírozott munkálatok során felújítják a templomtornyot és a tetőszerkezetet, újravakolják a homlokzatot, valamint a teljes templombelsőt: restaurálják a faszerkezeteket, nyílászárókat és a bútorzatot is. Villanyhálózatot és vagyonvédelmi rendszert építenek ki, a templom körül járdát és térkövezést alakítanak ki.

A Mezőszentgyörgyi Református Templom ünnepélyes átadására szeptember közepén kerül sor. A fejlesztés célja, hogy az épület újra betölthesse régi szerepét a településen, ismét helyet adjon az istentiszteleteknek, egyházi rendezvényeknek, valamint új funkciókat is elláthasson.

Forrás: MEZŐFÖLD Helyi Közösség Egyesület

Cikk megosztása