„Még alig száradt meg a pecsét az Ökoiskola cím elnyerését igazoló oklevelünkön, máris újabb sikernek örülhet az intézmény. A Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi Központ Közhasznú Alapítvány által kiírt Együtt a környezetünkért vándordíjat nyertük el, amelyet a tanévnyitó ünnepségünkön adnak át.” – mesélte Barityné Házi Ottilia a Vas megyei Csepreg iskolájának igazgatója. A vándordíjat négy éve indították útra a kiemelkedő környezetvédelmi tevékenységet és a környezettudatos magatartást népszerűsítő oktatási intézmények elismerésére.

Az iskolavezető hozzátette: már megvan a helye a dicsérő oklevéllel járó ötvenezer forintos jutalomnak is. Régi álmuk valósulhat meg belőle: az aulában álló kétszáz literes akvárium benépesítése. A Zöld Béka pályázaton is díjazott lett az iskola - az itt kapott anyagi támogatást is a környezetvédelmi oktatás fejlesztésére használták fel.

Segítő projektek kidolgozásán, pályázati források előteremtésén dolgoznak azért, hogy anyagi gondok miatt egy gyereknek se kelljen elmaradnia a tanulmányaiban. Nyertesei az Esélyegyenlőségi, az Útravaló és a Roma ösztöndíj pályázatnak. A rászorultságot a gyermekjóléti szolgálattal karöltve vizsgálják.
Az idén háromszáz tanuló kezdi meg az évet, egyharmaduk a környék aprófalvaiból érkezik. A legkisebbek beilleszkedését iskolaotthonos osztályok segítik. Az egy diák - egy számítógép oktatási környezet Csepregen már nem álom.

A Zala megyei Zalaapát is új eszközökkel kezdi a tanévet. Ötmillió forintot fordítottak az általános iskola számítástechnikai berendezéseinek fejlesztésére. A projektzáró rendezvény kapcsán Palotás Zoltán igazgató elmondta: az európai uniós pályázatot már négy évvel ezelőtt elnyerték, ám forráshiány miatt újra nevezniük kellett. A kapott összegből négy tantermi csomagot vásároltak, bennük laptopokkal, interaktív táblákkal és projektorokkal. Beszereztek egy szervert is, amely segítségével hálózatba kötötték a diákok és tanárok által használt számítógépeket.

Forrás: UTIRO LEADER Egyesület, Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, vasnepe.hu, zalaihirlap.hu

Cikk megosztása