Új épülettel bővült a Kecskeméti Főiskola. A 3500 négyzetméter alapterületű „Tudósházat” egy ötszintes, lepusztult laktanyaépület-együttes felújításával és kibővítésével alakították ki. Szekciótermeivel, tárgyalóival, kutatói apartmanjaival ad otthont a jövőben a tudományos kutatásnak. A fejlesztés az eredmények bemutatására és ismeretterjesztésre is módot ad.

Az átadóünnepségen Danyi József rektor kihangsúlyozta, hogy az épület egy olyan, 2,57 milliárd Ft értékű fejlesztési program részeként valósulhatott meg, amilyenre még nem volt példa a Kecskeméti Főiskolán. „Ez egy igazi sikertörténet, amely hosszú távra megalapozza az iskola jövőjét. Ez a fejlesztés is a gyakorlatias szakemberképzés alapjául szolgál” – mondta.

Az eseményen díszvendégként Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter is részt vett. Köszöntőjében azt kívánta, használják sokan, sokrétűen a Tudósházat, érezzék magukat benne otthon a főiskola oktatói, hallgatói, és nyitott házként használják a tudomány iránt érdeklődő fiatalok. Véleménye szerint nagy jelentőséggel bír, hogy uniós források felhasználásával létrejöhetett egy ilyen fontos intézmény, a vendégkönyv első bejegyzéseként pedig azt írta, a beruházás „egy példaértékű tervezés, kivitelezés és összefogás eredménye”.

Földesi Gabriella projektmenedzser is hangsúlyozta, hogy a főiskola kiemelkedő pályázati tevékenységet folytat: jelenleg 13 uniós projektjük van folyamatban közel hatmilliárd forint értékben. Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere pedig abbéli reményét fejezte ki, hogy a főiskola és a város összefogásával a homokbányai városrész fejlesztése, felzárkóztatása új lendületet kaphat.

A szalag átvágásánál ügyeltek rá, hogy minden kar és korosztály képviseltesse magát. Így Réthelyi Miklós, Danyi József, Zombor Gábor és Földesi Gabriella mellett Cserni Imre egyetemi tanár, Molnár Ilona GAMF-hallgató és Gál Zsombor Csaba, a tanítóképző kar gyakorlóiskolájának kisdiákja kapott helyet a ceremónián.

Forrás: Homokhátság Fejlődéséért Nonprofit Kft., Petőfi Népe

Cikk megosztása