Jász-Nagykun-Szolnok megye kapta a legnagyobb összeget, 33 millió forintot abból a csaknem kétszázmillióból, amelyet a Hoffmann Rózsa vezette oktatási államtitkárság 24, súlyos finanszírozási gondokkal küzdő kistelepülési iskola között oszt szét idén. A megyében három település

iskolája kap anyagi segítséget, amely egyben meg is menti az intézményeket. Kőtelek 15 millió forintot vehet át – ez az összeg a legnagyobb országos szinten a kiosztott pénzek között –, Tiszagyenda tíz, Jásztelek nyolc millió forintot kap.

Mint Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár közölte, az anyagi segítséget azért kapják az oktatási intézmények, hogy azok biztosan működni tudjanak a következő tanévben is. Az anyagi gondokkal küzdő fenntartók elsősorban a pedagógusbérek pótlására és az infrastrukturális költségekre kértek támogatást. Ez most gyorssegély, ami arra elegendő, hogy egy évig fenntartsák az intézményeket. Hosszú távon a közoktatási törvényben szeretnék rendezni a kis iskolák helyzetét.

Forrás: Tisza-tó Térsége Leader Egyesület, Új Néplap

Cikk megosztása