„A munkanélküliek aránya messze meghaladja az országos átlagot, 30 százalék felett van” – mondta Bogdán Gábor ügyvezető. „Az Ormánságban, a Dráva mellett ipar híján az emberek fő megélhetési forrása a mezőgazdaság, amely az utóbbi években nem biztosított megélhetést a benne dolgozóknak. Eredeti célunk a tökmagolaj előállítása volt, amelyet kiegészítettünk hidegen sajtolt napraforgóolaj előállításával is” – nyilatkozta az ügyvezető. „Hisszük, hogy aki a termékeinket vásárolja, hozzájárul egy hátrányos helyzetű térség gazdasági felzárkóztatásához is.”

A szövetkezet közvetetten is elősegíti a helyi termelést, az alapanyagot ugyanis helyi termelőktől veszik meg. Ennek köszönhetően a környéken sokan tökmag termesztésébe fogtak a környéken. – „Közel húsz családi gazdasággal, illetve kisvállalkozással vagyunk kapcsolatban, akiktől felvásároljuk a tökmagot, illetve a napraforgót” – mondta az ügyvezető. Jelenleg tökmagot 50, napraforgót 80 hektáron termelnek, a tervek szerint azonban hamarosan növelnék a területet, lévén erre lenne piaci igény, ráadásul sajtolókapacitás is.

Mind a talaj, mind az éghajlat ideális a tökmag számára, és a hidegsajtolási technológia is segít a magas minőség eléréséhez. A natúr olajat a szövetkezet saját maga értékesíti: jut belőle budapesti, szegedi, pécsi és nagykanizsai boltok polcaira is.

Forrás: Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete, bama.hu

Cikk megosztása