Mintegy 297 millió forint uniós támogatás segítségével épült fel a Hajdú-Bihar megyei Polgáron egy elektronikai alkatrészeket gyártó amerikai cég raktározó és könnyűipari üzemcsarnoka. A beruházás 612 millió forintból valósult meg és 35 embernek biztosít munkát. A csaknem 4500 négyzetméteres építményt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter adta át a múlt hónap végén. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett az olyan beruházások támogatásában, amelyek munkahelyeket teremtenek és csökkentik az elvándorlást a magyar vidékről. Fazekas szerint hasonló beruházások a jövőben is várhatók a keleti régióban, a vidéki ipar- és munkahelyteremtés ugyanis kormányzati szinten is kiemelt cél.

Hazánkban az amerikai Jabil Circuit Tiszaújvárosban van jelen, és a régió egyik vezető gazdasági szereplőjeként csaknem nyolcezer munkavállalónak és családjaiknak nyújt megélhetést. A tiszaújvárosi üzem tevékenységével a hazai GDP és export jelentős hányadát adja. Emellett 776 milliárdos bevételével 2010-ben a nemzetközi vállalatcsoport teljes bevételének jelentős részét, az európainak pedig a felét állította elő.

A Polgár ipari parkjában megnyitott logisztikai központ az amerikai Jabil Circuit tiszaújvárosi és ukrajnai gyárait szolgálja majd ki. A szakemberek a munkaerő létszámának növekedését sem zárják ki, hiszen ha a gyárak fejlődnek, a polgári létesítmény is fejlődni fog.

A cég 22 országban 59 gyáregységet üzemeltet és összesen több mint 110 ezer dolgozónak ad munkát világszerte. Tóth József polgármester elmondta: az önkormányzat tárgyalásokat folytat a Jabil vezetőivel, hogy a városi szakképző intézet oktatásába beépítsék a vállalat speciális igényeit, így helyben tudjanak szakembergárdát kiképezni a cégnek. Mint levezette: Polgár a régió összes nagyvárosával és a fővárossal is közvetlen autópálya-összeköttetésben van és közel az ukrán határ is, logisztikailag tehát a Polgári Ipari Park ideális megoldás a cégnek.

Székely Ádám, a polgári ipari park vezetője az elmúlt évek egyik legnagyobb eredményének tartja, hogy a világ ötszáz legnagyobb cége közül egy náluk épített egy 4500 négyzetméteres üzemcsarnokot.

Forrás: Hortobágyi LEADER Nonprofit Kft., dehir.hu, haon.hu

Cikk megosztása