Sikerrel pályáztak az érintett települések, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengert a romániai Óvárival és Csengerbagossal összekötő utat felújíthassák a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program részeként. A két régi, jobbára már használhatatlan út újjáépítésével a határral elválasztott Szatmár és Szatmár között újra közvetlenné válhat a kapcsolat, és a tájegység is ismét egységes lehet. A beruházásnak a gazdaság, a turisztika és főként az emberi kapcsolatok szempontjából van fontos jelentősége, nem utolsó sorban pedig az új úttal megszűnik Csenger zsáktelepülés-jellege.

A beadott pályázattal eddig több mint 82.463 eurót nyert a három település. Az elnyert összegből a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (FETI-KÖVIZIG) már elvégezte a tervezendő utak geodéziai felmérését a magyar oldalon. Itt 6.723 méter, a romániai oldalon 5.015 méter épül majd. Év végéig mindkét oldalon elkészülnek az engedélyes tervek. A kivitelezés megvalósítására is pályázatot nyújtanak be.

A július végi projektnyitó rendezvényen szóba került a Szamos újra hajózhatóvá tétele is, amelyben a vízügyi igazgatóság gyakorlati támogatást ígért. Forján Zsolt, Csenger polgármestere ezzel kapcsolatban érdekes információval szolgált: Makovecz Imre elkészítette egy 35-40 személyes, sekélyen merülő hajó tervrajzát, amely összekötné Csengert és Szatmárnémetit.

A projektmenedzser elmondta, hogy a szerinte hamarosan bekövetkező romániai csatlakozás a schengeni övezethez szükségessé teszi a határon átvezető utak felújítását, modernizálását. Az új utak tehermentesíthetik a már meglévő határon átnyúló utakat és új lehetőségeket teremtenek a határ mindkét oldalán az esetleges együttműködésekre. A kezdeményezésnek köszönhetően nőni fog a térség népességmegtartó ereje, könnyebb lesz a kapcsolattartás a határon túl élőkkel. Az út megépítésével egyszerűbb lesz a szomszédos ország munkaerőpiacára bejutni valamint csökkeni fog az autók károsanyag-kibocsátása, mivel rövidebb úton lehet eljutni a szomszédos településekre.

Forrás: Szatmár Leader Közhasznú Egyesület, Szabolcs Online, fetikovizig.hu

Cikk megosztása