Az első ifjúsági téli olimpia nagykövete lett Darázs Péter, a Jászberényi SE rövidpályás gyorskorcsolyázója. A fiatal sportolót a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kérte fel a tisztségre, a Magyar Olimpiai Bizottság pedig ezt jóváhagyta.

Darázs Péter a rövidpályás gyorskorcsolyázásban országunk egyik legjobbja, aki számos kontinensviadalon, világbajnokságon és olimpián is nagyszerű eredményeket ért el. Ahhoz, hogy egy sportoló egy világesemény nagykövete lehessen, nem elég csak nagyszerű eredményeket felmutatni, ehhez olyan emberi kvalitások is szükségesek – a versenyeken és az élet egyéb területein –, amelyekkel Darázs rendelkezik.

Darázs Péter már a 2006-os torinói téli olimpián is indult, és égy évvel később, a vancouveri játékokon is részt vett. A sheffieldi rövidpályás gyorskorcsolya Európa Bajnokságon (EB), 2007 januárjában a magyar férfi csapat tagjaként, az ötezer méteres váltóban ezüstérmet nyert. Két évvel később, a Torinóban megrendezett rövidpályás gyorskorcsolya EB-n az ötezer méteres váltó tagjaként a dobogó harmadik fokára állt fel.

Az ausztriai téli olimpián 14 és 18 év közötti sportolók vehetnek részt, ahol hét sportág 15 szakágának 64 versenyszámában avatnak bajnokot. Ez lesz a második ifjúsági olimpia, de téliből ez lesz az első, amelyet Innsbruckban rendeznek 2012. január 13. és 22. között.

Forrás: Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete, www.tutihir.hu

Cikk megosztása