Fábiánsebestyénben számos fejlesztés valósult meg a közelmúltban vagy közeledik a befejezéshez. Legutóbb az iskola épülete újult meg kétszázmillió forintból. A 2500 négyzetméter alapterületű intézmény ezzel akadálymentessé vált, és korszerű oktatási eszközöket is kapott. A működési költségek csökkentése is fontos szempontot jelentett: Kós György polgármester külön kiemelte a hőszivattyúval működő fűtési rendszert, amelynek köszönhetően a korábbi költségek töredékét emészti csak fel az épület fűtése.

Az augusztus 19-i falufesztiválon zárul a következő projekt: ekkor avatják fel a megújult egészségházat. A fejlesztés közel ötvenmillió forintból, az Európai Unió támogatásával valósult meg. Az ünnepélyes átadáson Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő és Farkas Sándor országgyűlési képviselő is felszólal. A háziorvosi, fogászati és védőnői szolgálatnak helyet adó épület szintén megújult: kicserélték az elavult eszközöket és a rendelők, valamint a várótermek bútorait.

A fejlesztések a jövőben is folytatódnak. Hamarosan megkezdődik az óvoda burkolását. A nyolc millió forintos „becsomagolástól” az épület hőszigetelővé válik, így jelentősen csökkenek a fűtési költségek. A helyi idősek otthonát is kibővítik úgy, hogy egybeépítik a polgármesteri hivatallal, a község vezetése pedig a rendelő mellé költözik. A 40 millió forintos, az Európai Unió támogatásával megvalósuló beruházás révén 30 helyett 62 bentlakó ellátására lesz lehetőség, és nyolccal több embernek adhatnak munkát. A tervek szerint októberre elkészülnek a bővítéssel, valamint a turistalátványosságként funkcionáló szélmalom felújításával.

Forrás: Alsó-Tisza Vidék Fejlesztéséért Egyesület

Cikk megosztása