Kilencedik alkalommal rendezték meg július közepén a Történelmi Militari Tábort a Nógrád megyei Rétságon, megújult környezetben. A helyszínt rendbe tette a szervező, a Rétsági Árpád Egylet. A korábban vasajtók helyén húzott falak vakolatot kaptak, kicsempézték a konyhát, és más épületrekonstrukciók

is folyamatban vannak. Minderre azért van mód, mert a képviselő-testület biztosította, hogy a tulajdonában lévő lőteret az épületekkel együtt hosszútávon sajátjaként kezelheti az egyesület.

Így a tábor első napjainak feltételei is jelentősen javultak. A romantika kedvelőinek felvertek ugyan két sátrat a táborhelyen, de már az épület belseje is alkalmas hálózsákos táborozásra. Ezt a nagyobb kényelmet választók veszik igénybe.

Idén 55-en jelentkeztek az egyhetes közös programra, hogy ismereteket szerezzenek a katonaélet rejtelmeiből, és kipróbálják a puritán, de szigorú élet romantikáját. A közreműködő, segítő felnőttekkel együtt mintegy hetvenen vettek részt a táborban.

Ünnepélyes megnyitóval indult a hét, a felsorakozott századot ágyúlövés köszöntötte, majd a díszőrség elé bevonult Fodor László, a tábor parancsnoka, akinek kollégái jelentették, hogy a század eligazításra felsorakozott. A köszöntőben röviden ismertették a tábor célját, a legfontosabb praktikus tudnivalókat, bemutatták a vezetőket. Sok résztvevő nem először választotta a nyári táborozás eme formáját.

Az események program szerint zajlanak. Foglalkozások, szabadidő, vacsora, takarodó, ébresztő, majd a második napon táborbontás. Mert a tábor költözik, a városok zajától távolabb rendezkedtek be önellátásra a Börzsöny természetes ölelésében. Minden autókra, traktorra került, és közös munkával építették fel az új táborhelyet. De az „előretolt harcálláspontra” való áttelepülés előtt a szokásos megemlékezésekre is jutott idő, új elemekkel kiegészítve. Az alakzatban, énekkel, parancsszavakra vonuló, tábori egyenruhát és sapkát viselő "katonák" elsőként a laktanyában lévő harckocsi-emlékhelyet keresték fel, ismerkedve egy ilyen monumentális harcjárművel. Majd a templomkertben lévő első világháborús emlékművet koszorúzták meg. Ezt követően a temetőben elhelyezett kopjafához és emléktáblához vonultak, ugyancsak tisztelegve a Rétságon valaha szolgáló elhunyt bajtársak emléke előtt.

Forrás: DIPO Duna-Ipoly Határmenti Együttműködés Helyi Közössége Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása