Idén a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszapüspöki szabadstrandján rendezték meg a Vándorló Bográcsok Találkozóját július elején. A rendezvényen a törökszentmiklósi kistérség minden települése – Tiszatenyő, Törökszentmiklós, Tiszabő, Kuncsorba, Örményes, Kengyel, Tiszapüspöki, Fegyvernek

– képviseltette magát. Bemutatták az adott településre jellemző helyi értékeket és hagyományokat, miközben készültek a bográcsokban a helyi specialitások.

A helyszínen felállított színpadon műsorok biztosították egész nap a jó hangulatot. Itt produkciókkal is bemutatkozhattak a vendégtelepülések: mazsorett csoportok, kórusok, néptáncosok, zenekarok léptek fel, de volt, ahonnan helyi nyugdíjasok vagy a Szülői Munkaközösség készült vidám előadással.

A kistérségi sátorban különböző programok – kistérségi totó, hagymaevő verseny, fakanál hajító verseny – várták a vendégeket. A Tisza-menti LAEDER Helyi Akciócsoport sátránál a gyerekek színezhettek és rajzolhattak, az érdeklődők kitölthették a térségi barangoló totót. A helyes megfejtők között pólókat sorsoltak ki.

Az eredményhirdetésen minden település díjban részesült. Tiszatenyő elnyerte többek között a legszebb porta címet, valamint a Vándorló Bogrács díjat. Utóbbit a legtöbb kóstolójegyet eladóként érdemelte ki. Törökszentmiklós a legbátrabb csapat lett, míg Tiszabő a legösszetartóbb. Kuncsorba a legízletesebb étel címet vihette haza töltött káposztájával. Örményes megkapta a legszebb tálalásért kapott díjat, valamint a leghagyományőrzőbb sütemény különdíját is neki ítélték. Kengyel a legháziasabb ételt készítette el, Tiszapüspöki pedig a legkülönlegesebbet. Fegyvernek a legkülönlegesebb porta címet kapta.

A díjak kiosztása után kisorsolták, hogy jövőre a kistérség melyik települése ad majd otthon a Vándorló Bográcsok Találkozójának. Fegyvernek lesz a házigazda. Az elsőt, a tavalyit Tiszatenyőn tartották. A Törökszentmiklós Térsége Többcélú Kistérségi Társulás kezdeményezésének célja egy térségi szintű gasztronómiára épülő, hagyományteremtő rendezvény létrehozása, amely egyben a helyi értékeket is bemutatja.

Forrás: Tisza-menti LEADER Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása