Hamarosan véget és a mezőzombori Kölcsey Ferenc Általános Iskola felújítása. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kisközség önkormányzata több mint 113 millió forint pályázati támogatást nyert az intézmény II. számú épületének felújítására. Az elnyert összegből 4 millió 320 ezer

forintot az EU Önerő Alapból kaptak. Így az előzetes kalkulációk szerint a rekonstrukcióhoz az önkormányzatnak csaknem másfél millió forinttal kell mindössze hozzájárulnia. A tervek szerint a diákok és tanáraik az új tanévet már új környezetben kezdik meg.

Az iskolát 1960-ban építették az akkor követelményeknek megfelelően: vegyes tüzelésű kályhákkal, beépített szekrényekkel, különálló, vezetékes víz nélküli, kinti mellékhelyiségekkel, pici igazgatói irodával és nevelői szobával látták el az épületet. A kettes szárnyat 1987-ben húzták fel, mert önmagában az eredeti kevésnek bizonyult az egyre növekedő diáklétszámnak. Ezt az intézményt már korszerűbben építették meg, tornaterem is kapott benne helyet, valamint modern mosdókkal, villanykályhákkal szerelték fel.

Mivel az utóbbi időben jelentős felújítást nem végeztek, mára az épületek állapota leromlott: az iskola rengeteg fűtési energiát veszít az elavult, korszerűtlen nyílászárók és a megrongálódott tető miatt. Elengedhetetlenné vált a tantermek, folyosók, öltözők, tanári szobák rehabilitációja is.

Az elnyert pályázatból az önkormányzat átépíti, szigeteli a tetőszerkezetet, lecserélik a nyílászárókat, festik, burkolják és bővítik a tantermeket, folyosókat, öltözőket, tanári szobát, igazgatói szobát. Így az intézmény gazdaságosabban működhet tovább. A felújítás kiterjed az akadálymentesített öltözők, mosdók, zuhanyzók kiépítésére is a tornateremnél. Természetesen az egész iskolát akadálymentesítik: a mozgáskorlátozottak, a kerekes székesek, a babakocsis kismamák, az idős és sérült emberek számára akadálymentes mosdók épülnek majd, valamint a bővítmény mellett egy új parkolót is kialakítanak.

A korszerűsítés nagymértékben hozzájárul a pedagógusi munka színvonalának emeléséhez, valamint a gazdaságosabb üzemeltetés eléréséhez. A projekt célja az, hogy a mezőzombori diákok egy jól felszerelt, modern intézményben tanulhassanak, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a kompetencia alapú oktatásra, valamint az egyéni fejlődést szolgáló pedagógiai módszerekre. A magasabb színvonalú oktatás elérése érdekében egy decemberben megnyert TIOP-pályázatból a legkorszerűbb számítástechnikai eszközökkel már felszerelték az iskolát. Tizenkilenc számítógépet, hat tantermi csomagot, digitális táblát, projektort, wifit szereltek be.

A tanulóbarát környezet kialakítása már 2004 óta tart a képesség kibontakoztató pályázat révén, akkor kezdték kicserélni az egész iskola bútorzatát, és új, modern, a kooperatív tanulást elősegítő egyszemélyes tanulópadokkal, eszköztároló szekrényekkel, ruhafogasokkal, faliújságokkal, és más kiegészítő kisbútorokkal felszerelni az intézményt. Az iskola vezetősége reméli, hogy a felújítás nagymértékben segíti a sajátos nevelési igényű, illetve hátrányos helyzetű gyermekek oktatását, nevelését. A megújult, megszépült környezet a tanulókban kialakítja azt az igényt, hogy védeni, óvni kell a környezetünket, felkelti érdeklődésüket, igényüket a szép iránt.

Az itt dolgozó pedagógusok, technikai dolgozók is minőségi változásra számíthatnak a beruházás végeztével: a nevelőknek a tervek szerint kényelmes, tágas, igényesen felújított nevelői szoba, közösségi tér áll majd a rendelkezésre. A technikai dolgozóknak remélhetőleg könnyebb lesz a higiénés követelmények betartása és az épületek takarítása. Nem utolsó sorban pedig a fenntartó önkormányzatnak is anyagilag könnyebb lesz, hiszen remélhetőleg nagymértékben csökkennek majd a rezsiköltségek.

Forrás: D. Z. Nektár LEADER Nonprofit Kft, mezozombor.hu

Cikk megosztása