„Nemcsak lehetőség, hanem kötelezettség is Balatonfenyves életében a kettős évforduló, melyet a település idén ünnepel” – mondta Lombár Gábor, a település polgármestere. A Somogy megyei község ez évben ünnepli alapításának 115., önállóságának pedig a 20. évfordulóját. Az Új Széchenyi Tervben az Európai Unió támogatása is segített, hogy az eseményen új fejlesztéseknek örülhessenek a lakók.

A fejlesztési terv öt pontja közül mind a négy megvalósult, amelyet erre az évre terveztek. A beruházások, amelyek a négy évvel ezelőtt elfogadott településfejlesztési koncepcióhoz illeszkednek, a családi és a kerékpáros turizmusra építenek. Ennek jegyében a szabadstrand egy szakaszán fövenyfürdőt alakítottak ki, ahol már az átadás napján kisgyerekek sokasága fürdött vagy épített homokvárakat. A kerékpárosoknak tároló és 130 biciklitámasz épült a strand mentén, de az autós közlekedésre is gondolva átalakították a közlekedés rendjét, hogy jobban ki tudja szolgálni a nyári csúcsforgalmat. A Száva utcai illemhely pelenkázóval bővült, akadálymentessé vált, és alternatív energiaforrásból melegvizet is biztosítanak.

A 80 millió forintos strandfejlesztés utolsó lépése jövőre valósul meg: ekkor emelik meg 15 centiméterrel a partvédelem szintjét, így elkerülve, hogy a mögöttes területek az eddigiekhez hasonlóan elhabolódjanak.

Forrás: Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt., Somogyi Hírlap

Cikk megosztása