Szakmai tanulmányutat szervezett a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület egy partner akciócsoportjához a csehországi Bartosovicéba június végén. A látogatás célja együttműködési kapcsolatok kiépítése volt szlovák, cseh és magyar vállalkozások, civil szervezetek, önkormányzatok között jövőbeni

nemzetközi projektek létrehozására, közös fejlesztési stratégiák kidolgozására a turizmusfejlesztésben, a vidéki környezet és a kulturális gazdagság megőrzésében, továbbörökítésében, a helyi termékek piacra jutásának elősegítésében, az önkéntesség népszerűsítésében, lakossági kezdeményezések támogatásában a környezet- és természetvédelem kérdéseiben.

A szakmai út alatt a résztvevők ellátogattak J. G. Mendel genetikus kutató házába. A házat SROP projektként újították fel. Az épületet egy – a településen működő, erre a tevékenységre létrejött – civil szervezet rekonstruálta. A háznak több funkciója is van: bemutatja a kutató életét és emléket állít munkásságának, ugyanakkor a település rendezvényházaként is üzemel, és szálláshelyeket is kialakítottak benne. Az épület települési ünnepeknek, esküvőknek és egyéb rendezvényeknek ad otthont.

A csoport tagjai megtekintették a helyi szórakoztató központot, amely turisztikailag a térség szempontjából igen jelentős sportlétesítmény. A beruházás egy helyi vállalkozó ötlete alapján és saját forrásból valósult meg. A hagyományos sípálya mellett, amelyhez a lejtő egy részét mesterségesen építették, nyári bobpálya, gyermeknek szánt kalandpark és egy – jelenleg még épülő – golfpálya üzemel a területen. A központot úgy építették fel, hogy elsősorban a kikapcsolódni vágyó családok igényeit elégítse ki.

Kunínban megtekintették a várkastélyt. A hatalmas épületet és parkját több lépcsőn keresztül, elsősorban uniós forrásokból újították fel, de a település is jelentős anyagi terheket vállalt a projekt megvalósításáért. A várkastély megtekintése után a csapat egy helyi pálinkafőzdébe is ellátogatott.

A tanulmányút második napján a csapat turisztikai szempontból a térség egyik legjelentősebb településére, Stramberkba utazott el. Itt nem egy projekt megtekintése volt a cél, hanem a városka megismerése. A tanulmányút résztvevőit a település polgármestere fogadta a Fő téren. Miután üdvözölte a résztvevőket, beszélt a település múltjáról, hagyományairól és fejlődéséről. Ismertette a település turisztikai erősségeit és a további fejlődés irányát. A beszélgetés után a résztvevők megismerhettek néhány helyi nevezetességet: megnézték a vártornyot, meglátogatták a helyi sörfőzdét és megkóstolták a híres stramberki füleket.

Skotnice-ben és Albrechtiky-ben is egy-egy turisztikailag kisebb jelentőséggel bíró, de mindenképpen figyelemreméltó helyi kezdeményezésből létrejött projektet tekintettek meg a tanulmányúton résztvevők. Skotnice-ben egy régészeti múzeumot látott a csapat. A kiállításon II. világháborús repülőgép-maradványok láthatók. A látogatáson kiderült, hogy hat lelkes helyi fiatal korabeli leírások alapján kutatja-keresi a légicsata helyszíneket és a roncsmaradványokat. A hobbiként indult tevékenységből mára komoly kiállítási anyag gyűlt össze. Albrectickyben egy olyan épületbe látogattak a résztvevők, amelyet Magyarországon faluházként definiálnánk. A helyiek EU-s forrásokat felhasználva a település központjában egy hagyományos faházat újítottak fel. Az alsó szintet egybenyitották és jelenleg a falu társalgójaként üzemel, a felső szinten helytörténeti kiállítást rendeztek a helyi emberek emléktárgyaiból. A kiállítás több téma köré csoportosul, s mindegyik egy-egy sarkot kapott a teremben. A különleges tárlaton láthatók gyermekjátékok, régi hangszerek, fodrászkellékek, mindennapi használati tárgyak és mezőgazdasági eszközök is.

A vendéglátók élményprogramokkal is kedveskedtek a tanulmányút résztvevőinek. A csapat tagjai bowlingozásban és go-kartozásban mutathatták meg tudásukat.

Forrás: 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása