Tanulmányúton ismerkedtek a francia gyakorlattal keceli óvónők. Mindhárman az Európai Unió pedagógusok mobilitását elősegítő Comenius programja jóvoltából juthattak el a Bretagne-félszigeten található L'Husseries városkájába. A szakmai úton az érintettek bepillantást nyerhettek abba, hogy Franciaország északkeleti csücskében hogyan zajlik a kisgyerekek oktatása.
Az általános és középiskola, valamint az óvoda sok meglepetéssel szolgált a keceli vendégeknek, akiket természetesen az utóbbi intézmény működése érdekelt a leginkább. A legnagyobb csodálkozást a nagycsoportos foglalkozások okozták: a hazai szokásokkal ellentétben itt már nem játszottak a gyerekek, hanem egy általános iskolára emlékeztető módon padokban ülve, a táblára számokat és betűket író óvó nénire figyelve készültek fel a következő év váltására.
A szakmai programok után megismerkedtek Bretagne város és Franciaország látnivalóival is. Az óvónők részt vettek egy-egy hajókiránduláson, ellátogattak egy sajtmúzeumba, Párizst azonban csak futólag láthatták.
Az útnak volt egy másik célja is: az óvónők ugyanis arra is felkészültek, hogy a Comenius program keretében szeptemberben ők fogadják francia kollegináikat.

Forrás: ÜDE-KUNSÁG Vidékfejlesztési Nonprofit Kft., kecelkonyvtar.hu

Cikk megosztása