A somogydöröcskei székhelyű Völgy Hangja Fejlesztési Társaság Közhasznú Egyesület áprilisban indított programot a mélyszegénységben élők integrációjáért a tabi kistérségben. A Leader+ program keretén belül megvalósult projekttel egy lekvárfőző műhelyben adtak munkát somogydöröcskei, törökkoppányi,

tengődi és kisbárapáti asszonyok egy-egy csoportjának. Az alapanyagként szolgáló gyümölcsöt a résztvevők gyűjtötték, az egyesület pedig cukorral és üveggel járult hozzá a lekvár elkészítéséhez. A közeljövőben egy motivációs tanulmányutat is szerveznek a kamraműhely résztvevőinek, ahol meg lehet majd tekinteni, hogy a Kecskemét környékén több évtizede dolgozó őstermelők milyen eredményeket értek el hasonló kezdeményezésekkel.
Kisvejkén a helyi kajsziból készült lekvárnak fesztivált szenteltek. A nagyjából hét mázsa barackot a helyi önkormányzat és a Kisvejkei Munkanélküliekért Közhasznú Egyesület összefogásának köszönhetően ingyen kapta a tucatnyi résztvevő csapat. Nem csak létszámukban, főzési technikájukban is eltértek az öttől akár húsztagú csoportok: míg egyesek hámoztak, voltak, akik a kajszit héjastól tették a bográcsba és utána darálták, sőt, akadtak, akik először daráltak és utána bográcsoztak. Az ízlelés mellett azonban a többi érzékre is gondoltak: délután zenés, táncos, énekes műsorokkal, a helyi művelődési házban pedig festménykiállítással kedveskedtek a kultúrára éhezőknek.

Forrás: Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület, Tolnai Hármas Összefogás Nonprofit Kft., teol.hu

Cikk megosztása