Már ötödik alkalommal szervezett élményterápiás tábort a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sárospatakra a Kosztyu Ádám Emlékére a Leukémiás, Daganatos és Zemplén Fogyatékos Gyermekeiért Alapítvány. A szervezők célja, hogy könnyebbé tegyék a súlyos betegséggel küzdő gyermekek és családjuk mindennapjait. Idén

százötvenen vettek részt a Magyarországon egyedülálló Tündértánc Táborban.

Az alapítók korábban tapasztalva, gyermekeikkel átélve a leukémiás betegség minden fázisát, úgy döntöttek, hogy élményterápiás táborral segítik a gyógyulást. „A betegség elég hosszú ideig tart, ráadásul a gyerekek olyankor teljesen el vannak szigetelve a társaiktól és a külvilágtól, hiszen a megfelelő steril körülményeket tartani kell. Kezdeményezésünkkel megpróbálunk nekik egyszerre egy óriási élményhalmazt biztosítani, ezeket hozzuk el az élményterápiás programokkal” – mondta a Zemplén Tv-nek Pásztor Mariann alapító tag. A gyermekek szüleikkel együtt érkeztek és vettek részt a programokon. „Azért fontos, hogy az anyuka legyen vele, mert a gyereket a család jelentette biztonságos közegből többször is kiragadják, tehát a kórházi környezetben is egy megváltozott világba kerül. Ami egy nagyon kegyetlen világ” – magyarázta az alapító tag.

A tábort a sátoraljaújhelyi önkormányzat is támogatta, a résztvevőknek ingyen belépőt biztosítottak a Zemplén kalandpark egész területére. „Az egyik legnemesebb cél, hogy az egészségük miatt rászorult gyerekeket valamilyen úton-módon segítsük azzal, hogy ha van egy hét az ő mindennapjaikban, amikor önfeledten kikapcsolódhatnak, amikor nem foglalkoznak a hétköznapok gondjaival, akkor ehhez próbáljon meg a város is hozzájárulni” – hangsúlyozta Dankó Dénes, Sátoraljaújhely alpolgármestere.

A sárospataki önkormányzat lehetővé tette az ingyenes fürdőzést a tábor résztvevőinek, valamint a lovasíjász bemutatóhoz biztosították a területet. „Nagyon fontosnak tartjuk ezt a tábort, hiszen a legfontosabb dologról, az egészségről szól” – mondta Sikora Attila, Sárospatak alpolgármestere.

Forrás: Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület, Zemplén Tv

Cikk megosztása