Több mint 531 millió forintból fejlesztették Mórahalom kistérségi járóbeteg-szakellátó központját. Az összegből 471 millió forintot az Európai Unió állt. Új informatikai hálózatot, valamint új betegirányítási és -nyilvántartási rendszert kapott a mintegy 35 ezer pácienst fogadó létesítmény. Korszerű orvostechnikai eszközöket – így terheléses EKG-t, ultrahangkészüléket és defibrillátort – is beszereztek, és a szakorvosi ellátások köre is bővült például sebészettel, csecsemő- és gyermekgyógyászattal.

„Sokan estek ki az egészségügyi ellátásból, mert komoly problémát okozott egy vérvételért, laborvizsgálatért Szegedre utazni. Közelebb hoztuk az ellátást. Határ menti településként a migrációval járó egészségügyi problémákra, például bizonyos fertőző betegségek terjedésére is fel kellett készülnünk. A város egészségturizmusának fejlesztéséhez pedig gyarapítani kellett a diagnosztikai hátteret, eszközparkot” – mondta Nógrádi Zoltán, a település polgármestere.

A kisteleki Szivárvány Óvoda is pályázati pénzből újulhatott meg. A szűkössé vált épület kibővült 130 négyzetméterrel: kialakítottak egy hatvan négyzetméteres tornaszobát szertárral és öltözővel, valamint egy orvosi szobát és egy akadálymentes vécét is a hozzá tartozó előtérrel. A korábbi kazánházat és a nevelői öltözőt is átépítették – utóbbiból külön részt kaptak a nők és a férfiak – és egy fürdőt, valamint egy közlekedőt is kiépítettek az intézményben. A lapos tetőből magastetőt csináltak, belépni pedig egy új, fedett tornácon keresztül lehet.

Forrás: Homohátság Vidékfejlesztési Egyesület, delmagyar.hu

Cikk megosztása