Az öt éve folyamatosan megrendezett fogathajtó versenyeinek köszönhetően a lovassportok egyik állomása lett a Zala megyei Szentgyörgyvár. A programokat idén már díjugratással is kibővítették. Ádovics István polgármester elmondta: a fogathajtó versenyre előzetesen több mint hatvanan neveztek, ám a létszám a megmérettetés napján tovább növekedett. „LEADER-pályázaton sikerrel szerepeltünk, így lehetőségünk nyílt arra, hogy nagyobb lélegzetvételű programot szervezzünk. Ennek természetesen nagyon örültünk” – fogalmazott, majd hozzátette: „Kicsi faluként nem jutna pénzünk arra, hogy évenként két különböző települési rendezvényt tartsunk, így a Szentgyörgyvári Lovas Napokat összekötöttük a falunappal. Vagyis a verseny mellett szombaton és vasárnap is különböző érdekes bemutatók, fellépők – huszárok, csikósok, íjászok, énekesek, táncosok – szórakoztatták a jelenlévőket. S bár az időjárás hagyott némi kívánnivalót maga után, a hangulatra nem lehetett panasz.”

A polgármester örömmel újságolta, hogy a díjugratás is sikeres fogadtatásra talált a versenyzők között. A szervezők részéről Forgács Zoltán, a Szentgyörgyvári ménes vezetője azt mondta, több mint húsz lovas jelentkezett a fogathajtó, és hatvan fő a díjugrató versenyre. „A cél, hogy meghonosítsuk, hagyománnyá tegyük a lovassportot Szentgyörgyváron” – tette hozzá. A versenyek az országos pontgyűjtési listán is szerepelnek.
Egy kistelepülés számára elmondhatatlanul sokat jelent, ha sikerül olyan rendezvényt kiötlenie, megszerveznie, amely messze földön híressé válik. Szentgyörgyvár mára felkerült a lovassport térképére, neve országszerte ismertté vált. A fogathajtásnak köszönhetően a település több községgel tudott kapcsolatokat kialakítani, amelyek szolgálják Szentgyörgyvár jövőjét.

Forrás: Zala Termálvölgye Egyesület, Zalai Hírlap

Cikk megosztása