Mintegy 822 millió forintot költöttek a sümegi vár turisztikai megújulására, amelyet az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-dunántúli Operatív Programja 682 millió forinttal támogatott. A projektzárón id. Papp Imre várkapitány elmondta, az erődítmény életének, felújításának utóbbi húsz évére tehetik fel most a koronát.

„Mivel azonban két évtized alatt megújult a város számos pontja is, a város példátlan idegenforgalmi fejlesztése kezdődött el” – hangsúlyozta a várkapitány. Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy a térségben élők büszkék lehetnek arra, ami Sümegen történt. Kiemelte az összefogást, felsorolva a beruházásokat, amelyekhez olyan fanatikus emberek kellettek, mint a Papp család tagjai. A várban és környékén történő fejlesztések mindenképpen támogatást érdemelnek – mondta Iván Zoltán projektmenedzser.

Az egységes külső megjelenésről, az akadálymentesítésről, interaktív eszközök alkalmazásáról, kiállításokról a középkori várbeli élet megjelenítéséről Szencz Lajos, a kivitelező cég vezetője hangsúlyozta, hogy állhatatos munka eredménye az, ami a várban több mint húsz év alatt történt. Veres Péter belsőépítész arról beszélt, hogy a múlt értékei mellett a jelen belsőépítészeti értékeit is szerették volna megmutatni a munka során.
Rátosi Ferenc, Sümeg polgármestere azzal zárta az ünnepséget, hogy történelmi pillanat tanúi lehetnek mindannyian, hiszen több száz éve nem történt olyan jelentős beruházás a várban, mint most. A jövő pedig a továbbépítésé kell, hogy legyen. A résztvevők ezután sétát tettek a megújult várban, amelyet ünnepélyesen is átadtak az érdeklődőknek, korabeli hangulatot időző programok kíséretében.

Forrás: Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, naplo-online.hu

Cikk megosztása