A Művészetek Völgye Fesztiválon adták át a 28 millió forint támogatással felújított molnárházat és falumalmot a Balaton-felvidéki Kapolcson. Az eseményen részt vett L. Simon László, a Parlament kulturális bizottságának elnöke, Márta István fesztiváligazgató, a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet elnöke és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is.

Márta István emlékeztetett arra: a településen a XVIII. században tizenhárom malom működött, három évtizeddel ezelőtt pedig már csak ez az egy volt olyan állapotban, hogy érdemesnek tartották megmenteni.

Az egylet odafigyel arra, hogy megőrizzék a település értékeit, ha az néha csak olyan apróság is, mint egy bástya. A molnárházat első lépésben védett műemlékké nyilváníttatták. Rédei Zsolt, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület elnöke úgy látja, hogy a hatvan településen érdekelt szervezet két fő részét Kapolcs kapcsolja össze. Márvány Gyuláné polgármester örül hogy az egylet segít a kapolcsiaknak felfedezni a település értékeiket. A ház átadásakor Fazekas Sándor, L. Simon László és Márta István nem elvágta, hanem összekötötte a nemzetiszínű szalagot.

forrás: Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, naplo-online.hu

Cikk megosztása