A Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma a gyöngyöspatai Losonci Bálintnak ítélte oda az év borászfelfedezettje díjat. A mátraaljai fiatalembert különdíjjal jutalmazták. A bizottság által jelölt ötven borász közül azt a szakembert tüntették ki

az elismerő címmel, aki az előző évekhez képest kiugró teljesítményével új felfedezettként jelenik meg. Losonci Bálint fiatal borász a szakmai hozzáállása és borai minősége alapján nyerte el ezt a megtiszteltetést.

„A nagy bor kizárólag a szőlőben születhet meg. Kell hozzá egy kiemelkedő terület, amely magát az egyediséget adja, megfelelő szőlőfajta, radikális hozamkorlátozás és átgondolt, alapos zöldmunka. Feldolgozáskor már csak az érték kibontása következhet, ahol a méregdrága eszközök és technológiák kiválthatók egyszerűbb, de általában több odafigyelést és munkát igénylő tárgyakkal, módszerekkel. A drága berendezést és anyagokat nagyon sokan arra használják, mint a szilikont a szépségklinikákon: az amúgy meg nem lévő értékek látszólagos pótlására. A valóság ezzel szemben az, hogy egy kisméretű kiemelkedő borászat beindításához egy-két millió forint is elég lehet, annál több kell viszont kitartásból, türelemből, lemondásból, önkritikából, hiszen – ahogyan a szilikonszépségek is gyorsabban és többször érvényesülnek a szó anyagi értelmében – a mindenkori fő divatsodortól messzebb eső borászatoknak is nehezebb a talpon maradás, mint piacvezérelt társaiknak. Szép és igaz csak egy tőről fakadhat – ez a borászat alaptézise is. Hinni kell benne, hogy a Kárpátok által ölelt tájon újra sok kis szőlőbirtok működhet ennek szellemében. Keressük boraikat, és minden cseppben ezt a gondolatot!” – vallja a borászatról Losonci Bálint.

Losonci Bálint nem csak vallja, be is bizonyította, hogy a Gyöngyöspatai szőlők európai szinten is kimagasló minőségre képesek. Hangsúlyozza: a Budapesttől mindössze másfél órányira fekvő Gyöngyöspata nem csak gyönyörű fekvése, történelmi múltja és dolgos lakói miatt jelent igazi értéket, de a falut övező földek valódi kincset érnek, amit korántsem mindegy, kik és hogyan hasznosítanak a jövőben.

Forrás: Dél-Mátra Közhasznú Egyesület, heol.hu

Cikk megosztása