A Bugac melletti pusztában rendezték meg az Ősök Napját július 29. és 31. között. A hagyományőrző rendezvény fővédnöke és az Országgyűlés alelnöke, a második napon felszólaló Lezsák Sándor szerint azonban nem csak ez a három nap, hanem az esztendő mind a 365 napja lehetne az ősök napja, hiszen elődeink,

történelmünk példamutató személyiségei „valóban adnak nekünk éltető reményt és erőt”. A politikus a fiatal történészek felelősségére hívta fel a figyelmet a magyar őstörténet feltárásában és megismertetésében, valamint hangsúlyozta az összetartás fontosságát.

A képviselőt Mongólia magyarországi nagykövete Erdenecsimeg Ombószüren követte a színpadon. A diplomata hangsúlyozta: népe a hunok leszármazottjának vallja magát, és elmondta, hogy augusztus 25. és 27. között tartják a hun birodalom megalapításának 2220. évfordulójának ünnepségeit Mongóliában. A rendezvényre egyúttal Magyarországot is meghívta.

Az Ősök Napján az ősi magyar kultúra kapta a főszerepet, ápolóinak szinte minden képviselője megjelent. Több tucat jurta gondoskodott a fedélről a különféle előadások és bemutatók számára, de nem maradhattak el a lovas programok sem. A négylábúak hátáról íjászok mutatták meg, hogyan képesek lehetetlennek tűnő mutatványokra mozgás közben a nyeregből, a paripák gyorsaságát pedig versenyen tették próbára. Az ünnepi beszédeket lovas és gyalogos harcosok felvonulása előzte meg.

Bíró András Zsolt, a Magyar-Turán Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy jövőre ismét megtartják a találkozót a Bugac melletti pusztán. A szervezők tájékoztatása szerint a rendezvény első két napján csaknem tízezren vettek részt.

Forrás: Kiskunok Vidékéért Egyesület, kis-kunsag.hu

Cikk megosztása