Közel 550 millió forintból újult meg Csongrádon a Serházzugi-holtág. A 2009-ben indult projektet az Európai Unió és a magyar állam 490 millió forinttal támogatta.

Egyre nagyobb problémákat okozott az utóbbi időben az állóvíz

minősége, így ennek javítása a rehabilitációs során elsődleges volt. Gyakran előfordult – főként a nyári melegben – a tömeges halpusztulás, ráadásul az egész holtág felületét elborította a burjánzó nádas. A gondokhoz Csongrád is hozzájárult, mivel a város csapadékvizét ide vezették le.

A helyi önkormányzat azonban cselekvésre szánta el magát, és a pályázaton nyert pénzből az öt befolyó csapadékvíz-főgyűjtőcsatornába környezetbarát olaj- és iszapfogókat építettek be. Különösen utóbbiak lehetnek nagyon jó hatással a holtág vízminőségének javításában, de a már belekerült iszapból is százezer köbmétert kikotortak. Egy zagyfogó gátat és egy áteresztőt is építettek, valamint a nádastól is megtisztították a medret és a partját: 15 hektáron úszókotrókkal szabadultak meg gyökerestül a növénytől, tíz hektáron pedig kivágták, így a tó végre megközelíthetővé vált.

A medertisztítási munkálatoknak köszönhetően visszatért a madárvilág a Serházzugba, a városvezetés azonban nemcsak az állatokat szeretné a holtághoz csalogatni. Járható partszakaszt is kialakítottak, és – mint azt Gyovai Gáspár alpolgármester elmondta – már vizsgálják, hogyan tudná Csongrád a Holt-Tiszát idegenforgalmi szempontból jobban hasznosítani. Az elképzelésekről még a környezet- és természetvédőkkel, valamint a horgászokkal is egyeztetni kell, az önkormányzat egyelőre egy fahíd és egy tanösvény kialakítását fontolgatja.

Forrás: Alsó-Tisza Vidék Fejlesztéséért Egyesület, delmagyar.hu

Cikk megosztása