Palóc sírkert megvalósításába kezdtek a Heves megyei Gyöngyöspatán. Az emlékpark ötletgazdája Dudás József fafaragó, aki a kétszáz évvel ezelőtti temetkezési szokásokat szeretné feleleveníteni. Az elképzelés

támogatói a patai palóc hagyományoknak megfelelő tulipán alaprajzú emlékparkot álmodtak meg, amelyet a Szurdokpüspöki felé vezető út melletti felső temetőben valósítanának meg.

Az országban eddig egyedülálló, körülbelül száz fő temetkezésére alkalmas palóc temetőben a több évszázados hagyományokat szem előtt tartva csakis fából készült, egyedi jelentéssel bíró síremlékeket állítanak fel. A fejfák arra is utalnak majd, hogy elhunyt tulajdonosuk öreg vagy fiatal, férfi vagy nő volt-e. A sírkert négy sarkában a tervek szerint egy-egy szomorúfűz őrzi a holtak nyugalmát. Mester András hejcei fafaragó művész készíti majd el a síremlékeket és a park emléktárgyait, felhasználva a palóc vidékre jellemző motívumokat. A hitelesség érdekében muzeológusok segítségét is kérte az ötletgazda.

A területet, ahová egy palóc kapun át vezet az út, sövény veszi körül. A kapunál áll majd a kősziklába állított faragott palóc nagykereszt, a bejárat két oldalán pedig az élet és elmúlás örvényét jelképező két padot helyezik el.

Forrás: Dél-Mátra Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása