Művészteleppé alakult a nyár elején egy hétre a hatvani Grassalkovich-kastély udvara, ahol meghívott képzőművészek a hatvani élet mindennapjait igyekeztek tehetségükkel megörökíteni. A kastélyba érkezett festőművészek, grafikusok, tűzzománcosok, fotósok

a város egyik ipari egységébe is kilátogattak, valamint a ma már műemlékként nyilvántartott egykori víztoronyba, ahol olyan élményeket szerezhettek, amelyeket bele tudnak építeni készülő műveikbe. A helyszínek szorosan kapcsolódtak az egyhetes alkotói folyamat megadott témaköréhez.

Az alkotók nyílt napot is tartottak az egy hét alatt. A zárórendezvényt a városháza nagytermében tartották. Tompa Z. Mihály szervező szerint sikeresnek bizonyult a program és egy jó hangulatú alkotói légkör alakult ki. Hangsúlyozta, hogy a művésztelep eredményét távlatokban kell majd mérni. A művészek szerint a közös munka gondolatébresztő volt, ami az alkotásokban is tükröződik. Szabó Zsolt polgármester kiemelte, hogy Trianon után is a kultúráján keresztül állt talpra Magyarország, így a múlt példájából tanulva a városvezetés próbálja egyre inkább támogatni ezt a területet, hiszen a képzőművészeti alkotások és a kulturális értékek azok, amelyek öregbíthetik Hatvan hírnevét. „Mi most elindítottunk egy alapprogramot, egy művészteleppel adunk lehetőséget a művészeknek, hogy alkossanak és megmutassák az elkészült munkákat” – fogalmazott a polgármester.

Szabó Zsolt kiemelte, hogy terveik szerint több lehetőséget biztosítanak majd a jövőben a művészeknek, hogy alkotásaikat akár köztereken vagy a közintézményekben is kiállíthassák. Egy civil házat is létrehoznának a Hatvany Lajos Múzeum épületében. „Itt megjelenhetnek majd a művészek, és a hatvani egyesületeknek és alapítványoknak is lesz egy otthona” – magyarázta a Heves megyei település első embere.

A művésztelepre meghívott alkotók a nyáron fejezik be műveiket, amelyekből szeptemberben nyílik majd kiállítás.

Forrás: Zagyvaság Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület, Hatvan Online

Cikk megosztása