Háromnapos rendezvénysorozatot tartottak közösen a Körös-szög települései. A kilencedik alkalommal megrendezett Kistérségi Civil Napok és Civil Találkozó központja ugyan a Békés megyei Kondoroson volt, több környékbeli nagyközség és város is csatlakozott kulturális, közösségi kísérő programokkal.
Az első nap, július 29-e ezekről a rendezvényekről szólt. A Kondorosra látogatók a település múltjával és jelenével ismerkedhettek meg. Helytörténeti kiállításon elevenedtek meg a jellegzetes falusi szakmák, valamint bemutatták a települést körülvevő tanyavilág életét és a helyi sportegyesület történetét. Békésszentandráson könyvtártörténeti és kézműves kiállítás, Gyomaendrődön kortárs képzőművészeti tárlat, Szarvason fotókiállítás, Csabacsűdön pedig közös szalonnasütés várta az érdeklődőket.
Július 30-án tartották a Civil Találkozót. Itt több mint ötven non-profit szervezet mutatkozhatott be a nagyközönségnek. Háztáji kisállatokat tenyésztő helyi gazdák fehér nyulaikkal, díszes tollú tyúkjaikkal, galambjaikkal arattak elismerést. Hagyományos mesterségek is helyet kaptak: a nagy múltú békésszentandrási szövőüzem egykori munkatársainál a kézzel csomózott szőnyegszövés rejtelmeibe lehetett beavatást nyerni, de kovácsmester és fafaragó is akadt. A csikósok műsorából különösen az „anyósverés” váltott ki nagy derültséget, ám az ehhez és az íjászversenyhez hasonló hagyományőrző programok mellett újraélesztési gyakorlatot, tűzoltó-bemutatót, sportversenyt, sőt, csillagászati bemutatót is szerveztek. Közben zenés színpad is szórakoztatta a látogatókat.
A rendezvényen először megjelenő Körösök Völgye Akciócsoport sátránál az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programról és a LEADER-mozgalomról lehetett többet megtudni. Ezt játékos vetélkedő és ajándéktárgyak is segítettek.
A „legcivilebb” civil szervezetek a nap végén díjakkal és különféle elismerésekkel gazdagodhattak, a programsorozatot pedig másnap egész napos sportverseny zárta.

Forrás: Körösök Völgye Akciócsoport

Cikk megosztása