A tabi kistérség első Integrált Közösségi és Szolgáltató Tere (IKSZT) nyílt meg július 1-jén Törökkoppányban. A beruházást az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 46 millió forintos pályázati támogatásából finanszírozták.
Az IKSZT-nek a település központjában álló egykori szövetkezeti ház ad otthont. Az átalakítás előtt könyvtárként szolgáló épületet amúgy is fel kellett volna újítani rossz állapota miatt. Így azonban bővítésre és különféle fejlesztésekre is sor került annak érdekében, hogy a 231 négyzetméteres épület képes legyen ellátni az integrált közösségi tér funkcióit.
A bejárat egy 77 négyzetméteres, multifunkciós közösségi térre nyílik. Ez alkalmas nagyobb kulturális rendezvények, közművelődési és fiataloknak szóló programok lebonyolítására, ifjúság- és közösségfejlesztési eseményekre, valamint ifjúsági és ÁFSZ információs pont működtetésére. Három számítógépen, valamint vezeték nélküli wifi-hálózaton keresztül az ingyenes internet-elérés is megoldott. Az IKSZT magába olvasztotta a korábban itt található könyvtárat is, és a postai feladatokat is átvette.
Az átalakítás során akadálymentesítették az épületet. Fontos cél volt a környezet védelme és az alacsonyabb működtetési költségek elérése is: ezt szolgálja a korszerű külső szigetelés, a hőszigetelő nyílászárók és egy 5 kilowattos napelemrendszer. A látogatókat egy teraszos kis kávézó látja vendégül, az emeleti helyiségekben pedig többek között családsegítő és közösségfejlesztő munkatársak, a falugazdász, és az agrárkamarai tanácsadó kapott helyet.

Forrás: Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása