„Aki nem hiszi járjon utána” címmel nyílt magyar népmeséknek szentelt kiállítás a Siklósi Várszínházban. A kiállítás egyik célja, hogy a mesék, különösen pedig a magyar népmesék olvasására ösztönözzön. A szervezők emellett igyekeznek bemutatni a mai gyerekeknek azokat a mesékben is gyakran szereplő tárgyakat, állatokat és növényeket, amelyek nevét már nem ismerik és szüleik sem tudják elmesélni.
A történeteket hat társulat bábelőadásai is megelevenítik, mialatt olyan régi, népi használati tárgyakat mutatnak be, amelyek mára már a múzeumok vitrinjeibe szorultak vissza. Rosta, motolla, rokka, teknő, korsó, kas, pityke vagy szűr – ezek a szavak kimondva talán nem idéznek fel semmilyen képet egy olyan gyerekben, aki sohasem találkozott ezekkel a tárgyakkal, a várszínházban azonban mind láthatóak. A mesék állatvilága is megjelenik, egy meseösvényen végigsétálva pedig tündérekkel, ördögökkel, óriásokkal és vízi tündérekkel is lehet találkozni. A legbátrabb gyerekek egy sötét barlangba is bemerészkedhetnek.
A kiállításon egy játszó-mesélő tér is várja a kicsiket és nagyokat. Az ide érkezőket többek között óriás mesekirakó és egy meseolvasó sarok szórakoztatja, az „égig érő mesefára” pedig mindenki felteheti kedvenc meséje címét, vagy kedvenc mesefigurája, meséje rajzát.

Forrás: Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete, www.siklosivarszinhaz.hu

Cikk megosztása