Baján tartották záró tanácskozásukat „A határ, mint innovációs megújulási tengely” című szerb-magyar IPA (Instrument for the Pre-Accession Assistance, Előcsatlakozási Eszköz) pályázati projekt résztvevői július 19-én.

A helyszín megválasztása szimbolikus jelentőséggel bírt: mint azt Rausch Sándor, a megyei közgyűlés alelnöke elmondta, a trianoni határ kettéválasztotta azt az egységes Bácskát, amelynek épp Baja volt a központja.
A konferencián elhangzott, éppen a szétszabdaltság, az évszázados kapcsolatok felbomlása a térség problémáinak legfőbb forrása, amely a határvonal meghúzása óta vált meghatározóvá. Ezért a pályázók végső célja ennek az állapotnak a megszüntetése, és az emberek, az áruk, a szolgáltatások, valamint a kultúra áramlásának elősegítése. Erre teljes körűen csak Szerbia európai integrációja és uniós tagsága esetén kerülhet sor, de addig sem kell ölbe tett kézzel ülni. „Magyarország már uniós állam, Szerbia egyelőre nem. Abban segíthetünk, hogy a déli szomszédok is eredményesen haladjanak ezen irányba. Felkészítjük őket, mivel járhat majd a csatlakozás” - mondta a konferencián a megyei alelnök.
A projekt célját az jelentette, hogy közös fejlesztési terveket dolgozzanak ki a Szerbia északi határa mentén fekvő térség és a vele szomszédos dél-magyarországi területek számára. A konferencián összegezték ezeket a munkálatokat, majd bemutatták és megvitatták a térségre vonatkozó gazdasági és humán operatív programot.
Magyar részről az MTA Regionális Kutatások Központjának Alföldi Tudományos Intézete és a szabadkai Regionális Tudományi Társaság, valamint Mórahalom önkormányzata vett részt a projektben.

Forrás: Felső-Bácska Vidékfejlesztési Nonprofit Kft., Baja Város Önkormányzata

Cikk megosztása