A dél-dunántúli szentlőrinci kistérségben található Bükkösdön június elején indult meg és várhatóan decemberig tart a nemrégiben átadott szennyvízcsatorna próbaüzeme. A beruházás során az elhasznált víz befogadására alkalmas, napi 90 köbméter kapacitású szennyvíztisztító is megépült.

A község még 2009-ben nyert uniós támogatást a kistelepülések szennyvízkezelésének fejlesztésére kiírt pályázaton, az ünnepélyes átadásra pedig június 4-én került sor. A Bükkösdnek megítélt támogatás összege több mint 468 millió forint.
Szintén uniós társfinanszírozásból jutott pénzhez a dél-alföldi Újszentiván, ahol július 22-én adták át az elkészült közműrendszert. A csatornázás 144 millió forintos költségéből az EU és a magyar állam 130 milliót finanszírozott. A kivitelezés tavaly októberben kezdődött, és május elején fejeződött be.
A beruházás révén gyakorlatilag Bükkösd teljes területén kiépült a csatornahálózat:a kész rendszer a település 92 százalékát lefedi, így az 1100 lelkes község 371 ingatlanja számára adott a lehetőség, hogy csatlakozzon a közműhöz. Újszentivánon hasonlóan jó arányra egyelőre még várni kell: a mostani bővítéssel a település 40 százalékán teljes mértékben megoldott a csatornázás, 70 százalékán pedig csak részben. Az önkormányzat azonban készül a folytatásra, és a tervek szerint ősszel újabb pályázatot nyújt be.

Forrás: Szinergia Egyesület, Déli Napfény Nonprofit Kft., Bükkösd Község Honlapja, szentlorincikisterseg.hu, delmagyar.hu

Cikk megosztása