Befejeződött a keceli folyékony hulladéklerakó felszámolása és kármentesítése. A beruházás uniós finanszírozással valósulhatott meg, amelynek révén a település több mint hetvenmillió forinthoz jutott.
A tárolóba a régi szilárd hulladéklerakóból származó szennyvizet engedték le, ekkor az önkormányzat a környezetvédelmi hatóság felszólítására bezárta az ürítőt. Az ott maradt környezetszennyező szennyvíziszap és csurgalékvíz problémáját azonban pénzhiány miatt azóta sem tudta megoldani.
Ezen segített a 2010-ben benyújtott, tíz százalékos önerőt igénylő pályázat, amely segítségével forráshoz jutott az önkormányzat a helyzet felszámolására. A folyamat 2010 decemberében kezdődött, amikor az iszapot és a szennyvizet kitermelték, és átadták egy hulladékkezelőnek, a területet szigetelőréteggel látták el és feltöltötték. Májusban a környezetvédelmi hatóság is jóváhagyta a kész beruházást. Utolsó lépésként az a két ellenőrző kút is megkapta az engedélyt, amely a felszín alatti vizeket figyeli: ezek segítségével bármilyen minőségváltozás kimutatható lesz.

Forrás: ÜDE-KUNSÁG Vidékfejlesztési Nonprofit Kft., Keceli Hírek

Cikk megosztása