A Tudásdepó-Expressz pályázaton mintegy 34 millió forintot nyert Magyarbóly, amelyből fejlesztették a könyvtárat és több mint egy éven át programokat szerveztek a helybelieknek. Ezentúl az olvasók az interneten keresztül is elintézhetik könyvtári ügyeiket: beiratkozhatnak, meghosszabbíthatják kölcsönzéseiket, otthonról böngészhetik a könyvállományt, és ellenőrizhetik, hogy kölcsönözhető-e a könyv, amelyet szeretnének kivenni.
A fejlesztés mellett a Tudásdepó-Expressz támogatásából előadás-sorozatot is tartottak, amelyeken a résztvevőknek megmutatták az új digitális katalógus és a könyvtári honlap használatát, és belepillanthattak az internethasználat alapjaiba is. Az időseket külön program igyekezett felkészíteni a világháló kihívásaira.
A programok közül nem hiányzott az irodalom sem, a helyiek író-olvasó találkozókon beszélgethettek ismert szerzőkkel, valamint bevezetést nyerhettek a roma irodalomba is. Bemutatták a helyi gyerekek és felnőttek műveit is, sőt, versenyekkel, pályázatokkal próbáltak kedvet adni a mesék, versek és egyéb művészeti ágban születő alkotások készítéséhez.
Olyan programokra is sor került, amelyek nem kötődnek szorosan a könyvtárhoz. Pályaválasztási tanácsadás segítette a munkanélküliek, GYES-en, GYED-en lévők és megváltozott munkaképességűek számára az elhelyezkedés lehetőségeinek feltérképezését. Közösségépítő találkozókat is szerveztek a helyi gazdaság fellendítéséért, szakemberektől pedig településbiztonsági előadásokat lehetett hallgatni. A gyermekeiket otthon nevelő anyáknak baba-mama játszóház adta meg a közösség élményét.

Forrás: Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete, konyvtar.magyarboly.hu

Cikk megosztása