Finn diákok is részt vettek a Bernecebarátiban rendezett tanösvényépítő táborban, ahol helyiek és a a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) hallgatói is dolgoztak az ösvény kialakításán. A BME diákjai tervezőként is közreműködtek.
A két finn diáklány kiutaztatásának megszervezése, valamint magyarországi tartózkodásuk alatti segítése a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület feladata volt, amely a fiatalok segítésére Finnországgal is rendelkezik együttműködési megállapodással.

A tábori munka június 3-án tereprendezéssel kezdődött, ekkor azonban földtulajdonlási viták és a rossz idő hátráltatta a résztvevőket. A következő naptól 8-áig azonban már akadálytalanul dolgozhattak a tanösvény kialakításán és a kiegészítő építmények felállításán. Egyedül a szerdai nagybörzsönyi, valamint a csütörtöki budapesti kirándulás jelentett szünetet számukra. A tempónak köszönhetően az ösvény az utolsó napra elkészült, délután pedig a Bernecebaráti Napok rendezvényen hivatalosan is átadták. Az este a magyar és a finn fiatalok részéről is már csak az ünneplésről és a lazításról szólt, a falunap programjai nagyszerű lehetőséget nyújtottak az egész heti munka fáradságának levezetésére.

A tábor alkalmat adott arra is, hogy a résztvevők egy kicsit egymás országát, kultúráját, hagyományait és nyelvét is megismerhessék. „Sok dolgot tanultunk, fedeztünk fel, próbáltunk ki. Magyarországot örökre a szívünkbe zárjuk!” – írta búcsúzóul a két finn lány.

A táborról és az építésről készült összeállítást itt tekinthetik meg.

Forrás: Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása