A július elején megrendezett találkozón országgyűlési képviselők, a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályainak és regionális kirendeltségének, valamint a LEADER vidékfejlesztési csoportoknak a vezetői is részt vettek. Emellett képviseltette magát a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH), a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VKSZI) és a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. is. Vezetői szinten, ilyen széles körben először került sor szakmai egyeztetésre. A szakértők és a döntéshozók az érintettek bevonásával közösen fogalmazhattak meg alapelveket annak érdekében, hogy a 2014-től kezdődő hétéves uniós költségvetési ciklusban hazánk felkészült legyen.

A programot Rédei Zsolt, az eseménynek otthont adó Éltető Balaton-felvidékért Egyesület elnöke nyitotta meg köszöntőjével. Őt követte Mezőszentgyörgyi Dávid, akit július 14-én az MNVH főtitkárává és a VKSZI főigazgatójává nevezett ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A LEADER akciócsoportok kezdeményezésére az ország minden régiójában rendeznek majd hasonló konzultációt, emelte ki Mezőszentgyörgyi Dávid, hiszen így jobbá, és eredményesebbé tehető az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP). Ennek fontosságát az is jelzi, hogy V. Németh Zsolt szakállamtitkár vállalta a fővédnökséget.

A konferencián elsőként a LEADER csoportok szerepét értékelték a helyi fejlesztésben. A résztvevők megállapították, hogy a vidékfejlesztési csoportoknak már most is nagy szerepe van, hiszen a régióban 2008 és 2010 között több mint 1600 projekt előkészítésében vettek részt. Más rendszerekhez képest előnyük van többek között a helyi kapcsolatrendszer, valamint a teljes támogatási folyamat átlátásában és segítésében is.
A közösségi élet erősítése önmagában is külön témaként szerepelt a konferencia programjában. A helyi értékek őrzői a sokszínű csoportok, így védelmük fontos feladat. Ennek érdekében a résztvevők a központi vidékfejlesztési szabályozás újragondolását javasolták, valamint az ifjúság szerepének növelését, hiszen így az elvándorlásra hajlamos generációt sikerülne megtartani a vidék számára.
Terítékre került a megújuló erőforrások hasznosítása is. A résztvevők véleménye szerint a biomassza, a szél-, a nap-, a víz- és geotermikus energia 5-10 éves távlatban a legstabilabb. A humántőke helyzete ugyanakkor korántsem ilyen bíztató, így a következő hétéves tervezési ciklusban nagyobb hangsúlyt kell fektetni az oktatásra és a tájékoztatásra. Az ilyen irányú fejlesztések azért is speciálisak, mert még hangsúlyozottabb szerepe van a helyi, közösségi érdekek érvényesítésének, koordinálásának. Jobb megvalósításukhoz többek között hozzájárulhat a vidékfejlesztési akciócsoportok önállóságának növelése, a pályázati rendszerek összehangolása, az ÚMVP-n belüli és egyéb pályázati programok közötti átjárhatóság biztosítása, komplex fejlesztések lehetőségeinek megteremtése és a nemzeti érdekek fokozottabb érvényesítése az erőforrás-politikában. A szakemberek a biomassza-hasznosítás, a vízvisszatartás, a tájgazdálkodás, a fenntartható gazdálkodás, a belterületi állattartás, és az erőforrásokkal való takarékosság terén javasoltak fejlesztéseket.
A résztvevők végül egyetértettek abban, hogy a párbeszédet hasonló és szélesebb körben is folytatni kell, amelyhez a jelenlévő szervezetek együttműködést ígértek.

Forrás: Éltető Balaton-felvidékért Egyesület

Cikk megosztása