Závodon is felvették a harcot a parlagfű ellen. Közel harminc helyi, valamint kistérségi önkéntes húzott kesztyűt, hogy a gyökerénél fogva tépje ki az allergiát okozó növényt, még mielőtt az virágozni kezd és szétszórja a levegőben pollenjét.
Az eseményt Szász János závodi polgármester köszöntője nyitotta meg, majd Laufer Éva népegészségügyi szakember tartott előadást a parlagfűről, amelynek pollenjére hazánkban egyre többen érzékenyek.
Az akció csak része a környékbeli összefogás sikerének. Az allergiát okozó növény irtására a Völgységi Többcélú Kistérségi Társulás 14 másik településsel közösen pályázott, majd júniusban nyert. A program egyik pontja volt a závodi akciónap.
A társulás a parlagfűvel legfertőzöttebb területeknek nyújtott támogatásból 7,8 millió forintot kapott, amelyet munkabérre, annak járulékaira és védőfelszerelésekre költhet. Az összeg révén július elsejétől augusztus 31-ig 44 embernek tudnak napi hat órában munkalehetőséget biztosítani, közülük Závodon két embert foglalkoztatnak.

Forrás: Tolnai Hármas Összefogás Nonprofit Kft., Tolnai Népújság

Cikk megosztása