A július elején megrendezett 19. Rába-menti napon avatták fel azt a kézművesházat Orfalun, amelyben műhelymunkákra és kulturális események megvalósítására is lesz lehetőség. A vadonatúj kézművesház a Szomszéd a szomszédhoz projekt során, a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg mintegy harminc millió forintból. Az épületet Bostjan Zeks, a Szlovén Köztársaság határon túli szlovénekért felelős minisztere, V. Németh Zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Hirnök József, a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnöke és Kovács Andrea, a Szlovén Vidék Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője adták át.

A szintén Vas megyei Szalafő meseparkot építhet európai uniós támogatással. A Népi Mesterségek Műhelye egy olyan mesevilágot szeretne felépíteni, ahol a látogatók tündérekkel, sárkányokkal és a vasorrú banyával is találkozhatnak. A projekt összköltsége mintegy 262 millió forint, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 222 millió forinttal támogat. A fennmaradó összeget adományokból és önerőből fizeti a Népi Mesterségek Műhelye Egyesület. Az Égig Érő Paszuly Mesepark elnevezésű tematikus park két portán, illetve azok környékén, hozzávetőleg tízezer négyzetméteren valósul meg várhatóan a jövő év végén.
A mesepark aktív részvételt biztosító élményelemekben bővelkedik majd: népmesetúra, érzékszervi túra, mesekaland, filmkészítés, kiállítás, makett-terem, díszletkészítés, drámajáték, filmvetítés, kézművesség adja a programok széles választékát.

Forrás: Őrség Határok Nélkül Egyesület, hellocity.hu

Cikk megosztása