Egykor a falusi élet természetes velejárója volt, hogy az emberek saját szükségletük szerint maguk állították elő az élelmiszerek és használati eszközök jelentős részét. A cél azonban nem az eladásból származó jövedelemszerzés volt, hanem a család, esetleg a szűkebb rokonság ellátása.

Az elmúlt évtizedekben a vidéki élet is gyökeresen megváltozott, egyre kevesebb az olyan ház, ahol állatokat tartanak, így a többség már a boltokban szerzi be a különféle élelmiszereket, a használati eszközöket és a dísztárgyakat is.

Vas megyében, ha lassan is, de növekszik azoknak a száma, akik a helyi termékek előállításával próbálkoznak. Ez derül ki abból a kiadványból, amelyet a Falusi Turizmus Vas Megyei Szövetsége jelentetett meg, s a különféle szolgáltatások, programok mellett bemutatja a helyi termékeket, s azok előállítóit. Amint azt Huszár Judittól, a szövetség titkárától megtudtuk, a Vasi falvak kincsestára a Norvég Alap támogatásával jelent meg, s a célja annak az élő örökségnek a bemutatása, amelyek még tettenérhetők a falvakban.

Zágorhidi Czigány Ákos, a Pannon Helyi Termék Klaszter ügyvezetője arról beszélt, hogy felkutatták a Nyugat-Dunántúlon fellelhető helyi termékek készítőit és segíteni szeretnének nekik a piacra jutásban, valamint a közös értékesítésben.

A régió különböző rendezvényein kínálnak számukra bemutatkozási lehetőséget, ehhez jelenleg tizenhat egységes pavilon áll rendelkezésre. Egységes arculatot alakítottak ki, s a termékeket az interneten is értékesítik. Vasváron már működik egy helyi termékeket árusító boltjuk, és a megyei önkormányzattal közösen tervezik Szombathelyen egy másik üzlet nyitását.

A biogazdálkodás iránt elkötelezett termékelőállítókat tömöríti a Nyugat-Pannon Ökoklaszter. Babucs Bernadett klaszter-koordinátor tájékoztatása szerint harminckét termelő tagja a szerveződésnek. Az következő időszak feladata a tagok közötti együttműködés erősítése a közös piaci fellépés érdekében. Ezt az is indokolja, hogy viszonylag kevés az olyan termelő, amelyik jó minőségben, nagyobb mennyiségben képes termékeket előállítani.

Kevy Albert, az Őrségi Nemzeti Park osztályvezetője szerint a hagyományos helyi termékelőállításhoz szükség van a hagyományos módszerek megismerésére. A nemzeti park feladata az értékeket megőrzése, s bemutatása az érdeklődőknek.

A helyi termékek előállításánál szükség lenne a tevékenység pozitív diszkriminációjára, véli Bauer László, az Őrség Natúrpark Térségfejlesztő Kht. ügyvezetője, aki fontosnak tartaná, ha nem csak a térségbe látogatók, hanem az ott élők is vásárlói lennének a termékeknek.

Forrás: Göcsej-Hegyhát Leader Egyesület, vasnepe.hu

Cikk megosztása