Fejér megyéből öt csoport képviseltette magát Sümegen, a közép-dunántúli régió LEADER-csoportjainak találkozóján, amelyen forgószínpadszerűen számoltak be a helyi sikerekről. A Váli-völgyből a Völgyvidék Helyi Akciócsoport, a Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület, a Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület, a Sárvíz Helyi Közösség Egyesület, valamint a Mezőföld Helyi Közösség tagjai jelentek meg és vitték magukkal ismertetőiket, helyi termékeiket. A vidékfejlesztés mellett szakmai elkötelezettséggel tevékenykedő LEADER-esek az Európai Unióban működő módszerek mellett a régi, jól bevált magyar módit sem vetik el, ha az működik! A felszólaló vidékfejlesztők között polgármesterek, agrárszakemberek, helyi politikusok és irodavezetők is voltak.

A Völgyvidék irodavezetője, Szendrői Júlia, és elnöke, Ugron Zoltán mányi polgármester vállalták a moderátor szerepét. Előbbi környezetvédelmi szakmérnökként az agro-biodiverzitás megőrzésének, a forrásokkal való takarékosságnak, valamint az ésszerű táj- és tápanyaggazdálkodásnak fontosságát hangsúlyozta. Ugron Zoltán a helyi termékek arculatának erősítését emelte ki, amely a vidék megtartó erejének pillére lehet. Az alternatív energiahasznosítás egyelőre csekély, a LEADER-programokban szorgalmazzák a nap-, szél- és biomassza-energia alkalmazását. A humán erőforrások, a helyi munkaerő hasznosítása romló tendenciát mutat, amelynek javításáért a vidékfejlesztő csoportok az adott területhez alkalmazkodó javaslatokat tesznek, kiviteleznek. Az objektív cselekvési program mellett fontos a szemléletváltás, amelynek értelmében a fiatalok, az értelmiségiek és a helyi véleményformálók sugározzák a vidéki öntudat létezését és teremtő erejét.

Mezőszentgyörgyi Dávid szerint - akit július 14-én kinevezték a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkárának és a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet főigazgatójának - 2014-től új fejezet kezdődik a LEADER működésében, ugyanis kevesebb uniós forrás áll majd rendelkezésre, így a helyi erők és ötletek a korábbinál nagyobb hangsúlyt kapnak majd.

Forrás: Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség Közhasznú Egyesület, Fejér Megyei Hírlap

Cikk megosztása