Üde színfoltja a Veszprém megyei Ganna kulturális programjainak az évente megrendezett nemzetiségi találkozó, amelyet idén június végén tartottak a kultúrház udvarán. Az ünnepi programon először Vesztergom József, Ganna polgármestere, majd Nagy Ottó, a Gannai Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a több száz jelenlévőt. A kulturális műsorban többek között a nagyteveli énekkar, a nagyteveli tánccsoport, az úrkúti asszonykórus és a megalakulásának negyvenéves évfordulóját ünneplő Gannai Asszonykórus lépett színpadra.

1971-ben Benkő Jenőné hívta életre a gannai kórust, akkor valószínűleg még ő sem gondolta, hogy az éneklés szeretete ilyen hosszú ideig összekovácsolja őket. Kitartásukkal, tehetségükkel elismerést, dicsőséget szereztek az énekkarnak és Gannának egyaránt. Dalaikkal több alkalommal is eljutottak Ausztriába és Németországba, de Magyarországon is sok helyen léptek fel. Dalgyűjteményükben eredeti, helyi gyűjtésű énekek szerepelnek, amelyek hűen képviselik a helyi és környékbeli német nemzetiségi hagyományokat. 1993-ban a népzenei kultúra hagyományőrzése és terjesztése terén végzett munkájukért Veszprém Megye Közgyűlése a Veszprém Megyéért Érdemrend arany fokozatát adományozta a kórusnak, amely emellett kitüntetéses aranyminősítést kapott 2010-ben.

A nemzetiségi találkozó egyik legszebb része az ajándékok és jutalmak átadása mellett az volt, amikor színpadra hívták a jelenlegi kórustagok mellé a régi énekkari tagokat is, és így együtt, közös dalénekléssel zárult a hivatalos program. Az idei Gannai Nemzetiségi Találkozót ízletes vacsora – finom báránypörkölt – és hajnalig tartó svábbál zárta.

Forrás: Somló-Marcalmente-Bakonyalja LEADER Akciócsoport Közhasznú Egyesület, papa.hu

Cikk megosztása