A világ minen részéről érkeztek alkotók az iszkaszentgyörgyi Pappenheim-kastélyban rendezett nemzetközi művésztáborba, amely az ott készült művekből összeállított kiállítással zárult. A tárlat bizonyította: az alkotótábor résztvevőinek tehetsége méltó a patinás épület szépségéhez. A művésztelepet Ari Kupsus, hazánkban élő finn üzletember szervezte, aki évekkel ezelőtt szeretett bele a kastélyba. Az Amádék, Bajzáthok és Pappenheimek egykori, állami tulajdonban lévő rezidenciáján rendezett művésztelep, illetve az itt készült munkák alkalmasak lehetnek arra, hogy messze földre is hírét vigyék a páratlan műemléknek.

A kastély barokk szárnya az év túlnyomó részében üresen áll, az épület másik, újabb szárnyában az önkormányzati fenntartású általános iskola működik. Itt szállásolták el tíz napig a művésztelep résztvevőit. A közös műterem a táncteremnek beillő, csupa üveg Vörös-terasz volt, itt rendezték a kiállítást is. A tárlaton szereplő alkotások között volt, amelyen a Pappenheim-kastély jellegzetes részleteit lehetett fölfedezni. A műveket Jeff Taylor, amerikai művészettörténész méltatta, meglepetésként pedig Váradi Zita, az Operaház magánénekesnője – aki szintén részt vett a művésztelep munkájában - előadott egy áriát.

Mozgalmas volt a szombat este Iszkaszentgyörgyön. A kiállítást nagyszabású folk-rock találkozó követte. A zenekarok, táncegyüttesek eredetileg azon a szabadtéri színpadon léptek volna föl, amelyet egy felhagyott kőfejtő mélyén építettek az idén tavasszal, ám a bizonytalan időjárás miatt végül a kastély színháztermében rendezték meg a találkozót. Az éjszakába nyúló est első felében az Ikarus néptánc együttes szenior csoportja, majd az autentikus folklórt játszó Ősbarátok együttes illetve a Gula Miklós vezette iszkaszentgyörgyi táncosok léptek a közönség elé.

Forrás: Sárvíz Helyi Közösség Egyesület, Fejér Megyei Hírlap

Cikk megosztása