Kétszázöt önkormányzat nyert támogatást parlagfű-mentesítésre a Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatán. Jász-Nagykun-Szolnok megyéből három település – Szelevény, Tiszaigar, Jászboldogháza – indult sikerrel a kiíráson.

Szelevény mintegy 250 ezer forintot nyert a vidékfejlesztési tárcától, valamint egy kisebb összeget is a megyei önkormányzattól. „A támogatásokból tudunk venni egy komolyabb fűkaszát és egy kisebb gépet is. A közmunkások foglalkoztatása mellett társadalmi munkát is szervezünk a településünkön: a helybéliek a saját szerszámaikkal „felfegyverkezve” jönnek és vesznek részt a település rendbetételében” – mondta Pánczél Ferenc, Szelevény polgármestere.

Tiszaigar is 250 ezer forintot nyert parlagfű-mentesítésre, a megyei önkormányzat pályázatán pedig több mint 180 ezer forintot. A település polgármestere, Szilágyi László beszámolója szerint a három darab motoros fűkaszájukból kettő már elhasznált állapotban van, ezért az elnyert összegből egy fűnyíró traktort és két motoros fűkaszát vásárolnak.

Jászboldogháza önkormányzata szintén negyedmillió forintot nyert, amelyből egy sövénynyírót és egy motoros fűnyírót vásároltak. Ezekkel az eszközökkel sikerült a kijelölt területeket megtisztítani a parlagfűtől és a gyomnövényektől.

A települések többségének azonban nem volt ekkora szerencséje, s nem nyert a parlagfű-mentesítésre. Hunyadfalván kismotoros fűnyírókkal veszik fel a harcot a parlagfű ellen a helybéliek, a költségvetésből nem futja komolyabb gépre. „Óriási gondot okoz a településünkön a közmunkások alacsony létszáma is, a tavalyi tíz fő helyett idén már csak egyetlen személyt foglalkoztathat az önkormányzatunk közcélú foglalkoztatás keretében hat hónapig, nyolc órában, minimálbérért” – vázolta fel a helyzetet Vékonyné Házi Eszter, Hunyadfalva polgármestere. A programban részt vevő többi nyolc embernek csak négyórában tudnak munkát adni, és csupán három hónapig. A polgármester hozzátette, jelenleg 28 ezer 500 forintos bérpótló juttatást kapnak azok, akik tavaly részt vettek a programban. Többen kénytelenek saját kaszájukkal irtják a gyomot a településen.

Mesterszállás polgármestere, Kiss Gábor egy karbantartóval összefogva, saját láncfűrészével, bozótirtójával gaztalanított és vágta le a gyomot a mesterszállási bekötő úttal szemben levő útkanyarulat padkájánál. A terület a Közútkezelő Kht. tulajdonában van, de a település vezetője jobbnak látta megszüntetni a balesetveszélyes állapotot. Egy helybéli gazda a falu és a Mezőhék-öcsödi út közötti részt saját gépével kaszálta le. Akadt olyan állattartó a településen, aki a település sportpályáját kaszálta le saját kaszájával.

Forrás: Nagykunságért Térségi Vidékfejlesztési Nonprofit Kft., szoljon.hu

Cikk megosztása